Centrul istoric al Devei, reabilitat cu fonduri UE. Cum va arăta promenada la finalul lucrărilor FOTO

Centrul istoric al Devei, reabilitat cu fonduri UE. Cum va arăta promenada la finalul lucrărilor FOTO

Schiţe. Foto: Primăria Deva.

Până la sfârşitul anului 2021, centrul istoric al Devei va căpăta o nouă înfăţişare. Zona va fi reabilitată cu fonduri europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Centrul istoric al Devei va fi reamenajat, până la sfrşitul anului 2021. Contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor a fost semnat în luna decembrie a anului 2020, iar marţi proiectanţii au prezentat schiţele proiectului.

„Specialiştii firmelor Erbaşu SA (Divizia Oradea) şi Planwerk ne-au prezentat astăzi soluţiile urbanistice de amenajare a centrului istoric al Devei. Am discutat mai multe variante, în ideea de face cât mai atractivă pentru deveni şi pentru turişti această zonă de promenadă din inima oraşului. Proiectul este în valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro, finanţat din fonduri europene, cu o contribuţie de 2% din bugetul general al municipiului Deva”, a informat Primăria Deva.


Foto: Primăria Deva

Proiectul vizează reabilitarea spaţiului urban cuprins între Piaţa Unirii şi tronsonul din centrul istoric al Bulevardului 1 Decembrie 1918, între Strada Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu, care va fi destinat circulaţiei pietonale şi carosabile, cu zone verzi şi amplasamente de monumente de for public.


Foto: Primăria Deva.

„Pentru reducerea emisiilor de CO2 şi punerea spaţiului în valoare, se va realiza un paviment general unitar pentru zonele preponderent pietonale, amenajări peisagistice a spaţiilor verzi existente şi nou propuse, dotarea cu sistem de irigare a spaţiilor verzi amenajate, dotarea cu iluminat public adecvat, soluţionarea colectării apelor pluviale.  Se va instala şi un sistem de reducere a circulaţiei în zona centrală pentru eliminarea traficului excedentar în perimetrul proiectului. În Piaţa Unirii se va redesena zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi”, se arată în proiect.


Foto: Primăria Deva.

Investiţia va duce la crearea unei zone exclusiv pietonale în Piaţa Unirii şi a unei zone pietonale şi semipietonale pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (tronsonul cuprins între str. Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tainele celui mai frumos monument din Săcărâmb, ridicat în secolul al XIX-lea din fontă de la Govăjdia

Dosarele X din Retezat. Mărturii despre OZN-urile observate pe munte înaintea tragediei aviatice din 1991

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările