Cele mai savuroase bancuri interzise pe seama nomenclaturii din comunism: „Ţara plânge, Petru doarme, Stalin suge”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Pauker.
Ana Pauker.

Ana Pauker ar fi fost o adevărată sperietoare pentru români, Petru Groza l-a uimit pe Stalin aruncându-i-se la picioare, iar Emil Bobu a fost sluga perfectă a lui Ceauşescu. Sunt câteva dintre anecdotele intrate în istorie despre foştii demnitari ai regimului comunist din România.

Alături de familia Ceauşescu, mai mulţi demnitarii regimului comunist au fost de-a lungul timpului personaje principale ale celor mai savuroase anecdote şi bancuri spuse, pe ascuns, de români. Iată câteva dintre acestea:

Ţara plânge, Stalin suge şi Petru doarme
Petru Groza a fost şeful primului guvern al regimului comunist, deşi nu a făcut parte din rândurile Partidului Comunist şi nici nu prezenta profilul unui comunist. Fiul de preot ajunsese unul dintre cei mai bofaţi oameni din Ardeal şi era supranumit „burghezul roşu”. Unul dintre bancurile care circulau pe seama lui, pentru care românii care îl spuneau riscau închisoarea vorbeşte despre o femeie care a născut trei copii, doi băieţi şi o fată, şi le-a pus numele de Stalin, Petru şi Ţara. La botez, fiind invitat ca naş chiar Petru Groza, acesta ar fi întrebat-o pe mamă ce fac copiii, iar femeia a răspuns „Ţara plânge, Stalin suge şi Petru doarme”. Petru Groza ar fi povestit că s-a aruncat la picioarele lui Iosif Stalin, penru a-l impresiona. „M-am aruncat în genunchi, i-am sărutat picioarele şi i-am spus: În sfârşit mi-am atins idealul de mic copil. Ziua asta va fi cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Stalin, vădit impresionat, m-a luat de braţ, m-a ridicat, m-a îmbrăţişat. Îi făcuse o impresie deosebită circul meu şi pe urmă l-am câştigat. Eram un teatralist fără pereche”, ar fi mărturisit Petru Groza.

Romulus Zăroni, umbra lui Petru Groza la Agricultură
Romulus Zăroni (1906 - 1962) s-a numărat printre personajele pitoreşti din guvernele conduse de Petru Groza, la sfârşitul anilor 1940. Ţăranul cu şapte clase din Nădăştia de Sus, om de casă al moşierului Petru Groza, a fost numit în conducerea Ministerului Agriculturii. „Caligula Imperator, A făcut din cal senator!, Domnul Groza, mai sinistru, A făcut din bou - ministru!”, scria epigramistul Păstorel Teodoreanu. Una dintre anecdotele care circulau pe seama ministrului Zăroni informa că Petru Groza i-ar fi pus în vedere să îşi completeze studiile şi să participe la cursurile de pregătire politică. La finalul acestora s-a prezentat la examen, unde a fost întrebat cum se numea ţara condusă de un împărat. A răspuns: „Împărăţie!”. „Foarte bine. Dar dacă e condusă de un rege, ce formă de guvernământ avem ?” „Regat”. „Bine. Dar dacă n-am mai avea rege, şi Groza ar conduce ţara, ce-ar fi atunci?” Zăroni răspunse: „Atunci ar fi Grozăvie”.

Închisoare pentru glumele cu Ana Pauker
O legendă care circula pe seama Anei Pauker, una dintre cele mai temute femei din România primilor ani de comunism spunea că atât de mult ar fi fost dedicată lui Stalin, încât şi-ar fi ucis soţul la ordinul acestuia. În timpul unei şederi în Uniunea Sovietică, Marcel Pauker ar fi fost arestat ca „spion al Occidentului”, „Incidentul când ea şi soţul ei au fost chemaţi la Kremlin este bine cunoscut. Stalin a întrebat-o: «Cum îi pedepsim pe deviaţionişti?». Iar ea a răspuns: «Îi împuşcăm». Aşa că Stalin a luat atunci un pistol din sertarul biroului şi i l-a dat. Ana l-a împuşcat pe Marcel Pauker – soţul cu are avea doi copii“, scria Ion Boian, un fost ofiţer de Securitate, lucru însă neconfirmat de istorici. Alte anecdote despre Ana Pauker vizau aspectul fizic al acesteia. Mai mulţi români au fost aretaţi în primii ani de comunism pentru „bancuri de prost gust” despre ea. Afirmaţiile că ar fi fost o „destrăbălată” şi că oricine va pleca din ţară nu va mai avea chef să revină dacă se uită la fotografia Anei Pauker le-au adus luni de închisoare unor români, potrivit dosarelor de anchetă din anii 1940, păstrate în arhive.

Emil Bobu, sluga perfectă a Ceauşeştilor
Emil Bobu (1927 - 2014) a fost consilier al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, ministru de Interne şi secretar al Comitetului Central al PCR. Fost plugar şi apoi strungar, Bobu s-a făcut remarcat prin slugărnicia arătată cuplului Ceauşescu. Se spune că l-ar fi impresionat pe acesta, dormind pe preşul din faţa uşii sale. Bobu şi-a motivat gestul prin dorinţa de a-l şti în siguranţă pe dictator. O altă anecdotă spune că atunci când Ceauşescu spunea ceva, Bobu îl aproba instinctiv înainte de a termina fraza. Se spune că într-o iarnă grea Ceauşescu a interzis circulaţia maşinilor. Cum se topise zăpada, Ceauşescu i-a întrebat pe consilieri dacă se dea sau nu drumul la circulaţie. „Tovarăşe preşedinte, poporul vă iubeşte, poporul îşi doreşte să mai lăsaţi o săptămînă-două, tot aşa, fără circulaţie, că e aerul mai curat, mersul pe jos e sănătos”. Până şi câinelui labrador pe care îl deţinea familia Ceauşescu Bobu i se adresa cu „tovarăşe Corbu”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a fost zeificat Nicolae Ceauşescu de poeţi, cu câteva zile înainte de moarte: „El e întruparea înţelepciunii. Ea, om de ideal şi cărturar de seamă”

Nicolae Ceauşescu şi faimoasele sale partide de vânătoare. „Vedeţi? V-am făcut planul la carne!”

Topul poeziilor omagiale dedicate lui Nicolae Ceauşescu. Cum s-au întrecut în linguşiri scriitorii din trecutul comunist

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite