Câţi turişti au venit la Castelul Corvinilor în 2018. De Paşte programul de vizitare a monumentului istoric se schimbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Castelul Corvinilor se numără printre cele mai vizitate monumente istorice din vestul ţării. Un număr însemnat de turişti i-au trecut pragul în acest an.

Peste 25.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor de la începutul anului 2018, potrivit unui raport al Primăriei Hunedoara.

„În luna ianuarie au fost 6.722 de vizitatori, în februarie – 4.976, iar în martie – 13.346. Pe lângă aceştia, un număr de 656 de vizitatori au beneficiat de intrare gratuită la castel, printre ei numărându-se şi elevii care au venit în vizită în Săptămâna Altfel. Weekend-ul de Florii a fost unul plin pentru castel şi este de aşteptat ca fiecare sfârşit de săptămână să aducă din ce în ce mai mulţi vizitatori”, a informat Primăria Hunedoara. În 8 aprilie, Duminica de Paşte, Castelul Corvinilor va fi închis.

În 2017, monumentul istoric a fost vizitat de 333.334 turişti.

Castelul de şase secole

Castelul Corvinilor a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, pe locul unei aşezări mai vechi folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. Încă din vremea vievodului, castelul era lăudat pentru frumuseţea sa. „Ioan Corvin a zidit un castel pe un munte înalt, pe care îl mângâie râuri liniştite; acesta este atât de întărit şi prin măiestria clădirii şi prin situaţia sa naturală, încât nu se înspăimântă de nici un atac de partea vrăjmaşilor”, relata cronicarul Antonio Bonfini, în secolul XV.

Iancu de Hunedoara a murit în 1456, iar lucrările la castel au fost continuate de soţia sa, Elisabeta. Istoricii susţin că aceasta s-a implicat în transformarea edificiului într-unul somptuos faţă de nevoile oamenilor din secolul XV. Au fost aduşi meşteri francezi pentru a se ocupa de înfrumuseţarea capelei şi altor încăperi şi de extinderea castelului. Acesta avea bucătării, dormitoare încălzite, săli în care aveau loc ospeţe, o capelă, o fântână săpată în stâncă, dar şi turnuri de apărare, beciuri, temniţe şi o sală de tortură. „Spre curte Elisabeta ridică o loggie cu două etaje, în stilul Renaşterii. Execuţia se datoreşte unor meşteri veniţi din Italia. Elisabeta s-a îngrijit apoi să îi dea castelului un aspect mai vesel, zugrăvind nu numai interiorul noilor încăperi, ci şi exteriorul Aripei Matia, precum şi alte clădiri”, scria istoricul Virgil Vătăşianu. Urmele picturilor care împodobeau castelul se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui. De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele Castelului Corvinilor. Zece lucruri mai puţin cunoscute despre monumentul fascinant al Hunedoarei

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Cea mai cumplită poveste adevărată din Castelul Corvinilor: patimile domniţei care a sfârşit în chinuri groaznice pentru că şi-ar fi înşelat soţul, pe Ioan Torok


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite