Deva, fără apă caldă de la Termocentrala Mintia după protestul salariaţilor. Greva a fost declarată ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ARHIVĂ.
ARHIVĂ.

Protestul mai multor salariaţi din Termocentrala Mintia lasă o parte a Devei fără apă caldă. El continuă, deşi greva a fost declarată ilegală.

Au trecut zece zile de când angajaţii Termocentralei Mintia au declanşat o acţiune de protest care a dus la sistarea furnizării apei calde beneficiarilor sistemului public centralizat de termoficare din Deva, respectiv la peste 4.500 de apartamente, dar şi mai multe instituţii publice.

Greva iniţiată de sindicalişti şi de câteva zeci de salariaţi ai termocentralei a avut ca motiv „neacordarea drepturilor de natură salarială şi a incertitudinii în ceea ce priveşte viitorul acestui producător de energie electrică şi termică”, arăta Sindicatul „Solidaritatea” din cadrul societăţii care face parte din Complexul Energetic Hunedoara. Cinci salariaţi ai termocentralei au intrat în greva foamei pentru a-şi auzite revendicările. Oamenii au solicitat plata unor drepturi băneşti restante de circa şase luni: tichete de masă, deconturi de navetă şi ajutoare de căldură, a căror valoare cumulată ajunge la 3.500 - 5.500 de lei pentru un angajat.

Pe de altă parte liderii politici din judeţ au speculat acţiunea de protest şi efectele acesteia asupra devenilor, lăsaţi fără apă caldă, în pragul alegerilor locale, unii acuzându-i pe sindicalişti de „jocuri politice”.

Marţi, 15 septembrie, Tribunalul Hunedoara a declarat ilegală greva de la Mintia. „Admite acţiunea formulată de către reclamantul Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, prin administrator judiciar Expert Insolvenţă SPRL, în contradictoriu cu pârâtul Sindicatul Solidaritatea Hunedoara. Dispune încetarea grevei declanşate la data de 07.09.2020 în cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, ca fiind ilegală", se arată în minuta instanţei. Reprezentanţii sindicatului le-au cerut angajaţilor să reia lucrul, însă câteva zeci de oameni au refuzat şi continuă protestul în nume personal. În aceste condiţii, furnizarea apei calde beneficiarilor din municipiul Deva nu a fost reluată.

Conducerea Prefecturii Judeţului Hunedoara i-a acuzat pe grevişti că aduc deservicii localnicilor din Deva.

„Astăzi, 17 septembrie 2020, la primele ore ale dimineţii, Termocentrala Mintia trebuia să furnizeze apa caldă pentru locuitorii Devei şi energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. Dar acest lucru nu a putut fi realizat pentru că protestul unei părţi a angajaţilor continuă, cu toate că Instituţia Prefectului a fost asigurată că activitatea va fi reluată, pe ambele componente. La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, conducerea Complexului Energetic Hunedoara, reprezentată de Cristian Roşu-Administrator special şi Samuel Dioane-Director general, a fost prezentă astăzi pentru discuţii cu protestatarii. Acest lucru nu a putut fi posibil pentru că energeticienii care continuă protestul au refuzat orice formă de dialog. Este de neînţeles atitudinea negativă a angajaţilor de la Termocentrala Mintia, mai ales a celor calificaţi să repornească producţia,  în condiţiile în care salariile sunt plătite la zi, iar conform discuţiilor dintre greviştii foamei şi reprezentantul guvernului în judeţul Hunedoara, prin care au încetat această formă de protest, drepturile suplimentare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă vor fi plătite în cel mai scurt timp posibil”, a informat conducerea Prefecturii judeţului Hunedoara, care solicită de urgenţă Termocentralei Mintia să respecte contractul pe care îl are cu Primăria municipiului Deva şi să reia furnizarea apei calde.

Termocentrala Mintia numără circa 700 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara, societate cu capital de stat aflată în insolvenţă, din care mai fac parte exploatările miniere Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni din Valea Jiului.


Mai puteţi citi şi:

Termocentrala Mintia, fără cărbune. Ce cantitate îşi mai rezervă de la minele din Valea Jiului

Protest spontan la Termocentrala Mintia din judeţul Hunedoara. Care sunt revendicările celor 140 de muncitori care nu au intrat la lucru

Minele „mortale“ de cărbune în România comunistă. Cum munceau românii în cele mai riscante exploatări

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite