Clejani, comuna în care jandarmii sunt bătuţi cu pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, 15 persoane au fost audiate de Poliţie, iar alte cinci urmează să fie identificate. Scandalurile care se ţin lanţ în comuna Clejani au făcut ca, în urmă cu circa trei luni, în această localitate să fie înfiinţată o subunitate de jandarmi, care să asigure liniştea în comună. Iniţial, doar doi jandarmi pe tură patrulau prin comună.

Numărul celor care trebuie să intervină în cea mai periculoasă comună din judeţ l-ar face să râdă în hohote chiar şi pe cel mai năstruşnic răufăcător: doar doi jandarmi trebuie să acţioneze. După mai bine de o lună de la înfiinţarea Grupei de Supraveghere şi Ordine Publică, numărul jandarmilor din Clejani a fost suplimentat însă scandalurile şi-au urmat cursul firesc.

Alergaţi cu furci şi pietre


Problemele au culminat cu evenimentul de la începutul lunii august, când mai mulţi locuitori ai comunei, toţi de etnie rromă, au atacat cu bâtele o maşină de intervenţie, care îi surprinsese la furat de conducte.
Atunci, cei doi jandarmi aflaţi în misiune au apelat la serviciile „mascaţilor”, pentru a linişti spiritele, ulterior, echipajele de ordine fiind prezente pe parcursul mai multor zile.

În prezent, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Giurgiu continuă cercetările continuă în cazul scandalagiilor de la Cjeani.


„Cercetările continuă. Sunt dificultăţi în a identifica toate cele aproximativ 20 de persoane implicate. Este posibil ca fiind vorba de un grup mare să fie încadraţi la ultraj într-un singur dosar”, a spus cms.şef Mirela Gheţa, purtător de cuvânt al IPJ Giurgiu.

Cu toate că maiorul Nicolae Magercu, prim-adjunct al Inspectorului Şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu, dădea asigurări asupra faptului că la Clejani lucrurile s-au liniştit, o parte dintre subalternii săi afirmă cu totul altceva.

image


 „Avem mari probleme, în fiecare seară se iscă scandaluri. Unele dintre ele degenerează, ne este destul de greu să intervenim, pentru că suntem puţini, iar scandalagiii sunt capabili de orice”, afirma, sub protecţia anonimatului, un angajat al IJJ Giurgiu, care îşi desfăşoară activitatea la Clejani.

Din doi, unsprezece şi apoi tot doi


Pe de altă parte, maior Nicolae Magercu precizează că, la această dată, la subunitatea Clejani acţionează un efectiv total de 11 jandarmi – care deservesc, de altfel, şi localităţi din împrejurimi – aceştia fiind împărţiţi în trei schimburi.
 Apoi, mai intervin concediile de odihnă, concediile de studii, şi astfel, din „aproape” patru jandarmi în patrulare pe tură, rămân...tot doi!

„Oamenii n-au ce mânca!”


Despre faptul că iniţial, în comună, acţionau pe tură doar doi jandarmi vorbeşte şi primarul comunei Clejani, Florin Nidelea.

image


 „La început, am avut doi jandarmi pe tură detaşaţi la subunitatea din comuna noastră, aceştia fiind dotaţi cu o maşină de intervenţie. Din nefericire, nu au făcut faţă, astfel că am solicitat suplimentarea numărului de forţe de intervenţie, fiindu-ne trimişi alţi opt. La această dată, vă pot spune că spiritele în comuna Clejani s-au mai calmat, nu se mai înregistrează evenimente de amploare. Problema la noi nu este că sunt clanuri, ci că oamenii nu au ce mânca”, a spus Florin Nidelea.

Sistem de detaşare haotic

Cât despre modalitatea de calcul al necesarului de forţe de intervenţie şi ordine publică, mare lucru nu se prea cunoaşte. Sau cel puţin reprezentanţii jandarmeriei giurgiuvene nu au vrut să divulge acest secret, deoarece nici până la această dată nu a fost explicat, concret, modul de detaşare al jandarmilor în anumite zone.

E drept, sunt mai multe criterii, toate...secrete. Cel mai probabil, numărul de persoane desemnate să intervină ar trebui stabilit în conformitate cu gradul de infracţionalitate din zona sau localitatea respectivă, de numărul de locuitori şi de evenimentele din zonă. Dacă ar fi să se respecte aceste criterii, în mod sigur necesarul pentru comuna Clejani ar depăşi efectivul de 11 jandarmi.

Clanurile se războiesc pe uliţe

image

La sfârşitul lunii martie, fraţii Boacă şi Solomon au pus pe jar poliţia şi jandarmeria după ce au şi-au „cărat” pumni şi picioare. Conflictul dintre cele două clanuri a izbucnit în urmă cu patru ani, arunci când cei din familia Solomon s-au ales cu geamurile casei sparte şi cu o bătaie, soră cu moartea. Poliţiştii de la Serviciul Arme, Exploziv şi Substanţe Periculoase(SAESP) au găsit atunci două cartuşe cu bile de cauciuc netrase şi un cartuş cu gaze, calibru 9 mm.

Un alt scandal a izbucnit în luna aprilie, protagonişti fiind şi de această dată locuitori din comuna Clejani din familii diferite. Fraţii Băsaru au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Giurgiu după ce au fost răniţi cu furcile în zona membrelor inferioare.
Scandalul dintre cele două familii este unul mai vechi, mărul discordiei fiind reprezentat de această dată, se pare, de o sumă de bani pe care una dintre familii o datora celeilalte pentru nişte bârne din lemn. Până în acest moment, victimele nu au depus plângere împotriva agresorilor.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite