Vezi aici cum poate dispărea din pix mobilierul dintr-o şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care trebuia să distribuie mobilier şcolar de 7.500 de lei a intrat în faliment şi nu l-a mai putut livra. Din 2007, nu s-a mai făcut niciun demers pentru a recupera măcar banii, fără penalităţi.

image

Povestea de la Cavadineşti începe cu mult timp în urmă - prin luna decembrie 2007 - atunci când Primăria a alocat şcolii pe ultima sută de metri a anului financiar câteva sute de milioane de lei vechi pentru achiziţionarea de mobilier şi material didactic.

Pentru că suma era destul de mică şi nu era cazul unei achiziţii prin SEAP, directorul de la vremea respectivă, Maria Abaza, a căutat o firmă care să livreze mobila.
"Nu poate fi vorba despre interese politice. La vremea respectivă nu aveam nicio legătură cu politica. Am găsit cea mai bună ofertă şi am comandat mobilierul", spune Maria Abaza.

Marfă plătită, dar nelivrată

Pentru că firma a onorat, aşa cum spune legea, o treime din comanda iniţială, ordonatorul de credite a achitat în totalitate "marfa". Din păcate, firma nu a mai reuşit să livreze şi restul de mobilier şcolar în valoare de aproape 75 de milioane de lei vechi (7.500 de lei noi) pentru că a intrat în faliment.

image

Problema cea mare nu o reprezintă falimentul furnizorului de mobilier şcolar, ci faptul că şcoala a trecut în inventar şi mobilierul încă nelivrat.

"Acest lucru l-a făcut contabilul şcolii din Cavadineşti, care nu ştia probabil că în cazuri de acestea se face un act cu firma respectivă prin care mobilierul este trecut în custodie. Aceasta a introdus mobilierul inexistent în inventar, cu o notă contabilă, sarcină exclusivă a contabilului, care nu necesită acordul sau semnătura directorului", ne-a mai precizat Maria Abaza.

Aceasta recunoaşte că este vinovată, dar spune că vina trebuie împărţită cu contabila Gabriela Alexa.

"Vina mea este că nu am fost mai atentă la modul în care lucra contabila şcolii. Ca să nu mai vorbim de faptul că, după ce a făcut greşeala, contabila nu a mai dat pe la şcoală. Mai întâi şi-a luat concediu fără plată iar apoi şi-a dat demisia", ne-a mai explicat fostul director al şcolii.

Din păcate, nu am putut lua legătura cu aceasta deoarece nu mai lucra în localitate.

Nici Primăria din localitate, nici conducerea şcolii nu a reuşit din 2007 şi până azi să recupereze banii. Directorul societăţii producătoare a fost contactat de nenumărate ori şi somat să livreze mobilierul.
Cea care a preluat conducerea şcolii - Doina Răileanu - a refuzat categoric să comenteze cazul.

"Nu pot să vă dau nicio declaraţie! Vă spun doar că au fost sesizate organele competente - Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor - care va face lumină în acest caz", a precizat sec Doina Răileanu.

Fostul director este convins că mai mult decât o amendă penală nu poate primi pentru greşeala pe care a făcut-o.
Maria Abaza crede că totul este un atac politic, mai ales că se zvoneşte că ar putea candida la Primăria localităţii Cavadineşti.

"Nu voi candida, asta să fie clar, şi nici nu accept să mi se spună că am furat eu aceşti bani. Unii nu ratează niciun moment să mă denigreze în public şi să spună că banii au ajuns la mine acasă. Cel mai probabil voi apela la instanţă dacă mai aud astfel de inepţii", a concluzionat Maria Abaza, care spune că va plăti dacă va fi găsită vinovată.

Pentru că fondurile au venit de la comunitatea locală, Inspectoratul Şcolar s-a abţinut de la orice comentariu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite