Un tătic de meserie asistent maternal: „Când mă strigă «tata» mi se umple sufletul de bucurie!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a lucrat o viaţă în domeniul calculatoarelor, Mihai Strat s-a hotărât să devină asistent maternal.Bărbatul are în grijă două fetiţe, de şase ani şi respectiv unsprezece ani, pe care le creşte şi le iubeşte ca pe proprii săi copii.

Sunt opt ani de când Mihai Strat din Galaţi a început să lucreze în domeniul asistenţei sociale. Împreună cu soţia sa, bărbatul s-a înscris la cursurile organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi a ajuns să obţină calificarea de asistent maternal. În scurt timp, cei doi soţi au ajuns să aibă în grijă trei frăţiori, cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani anişori.

 De profesie... părinte

 „A fost o întâmplare fericită. Eu am lucrat în domeniul calculatoarelor şi mă cam lăsase vederea. Copiii se căsătoriseră, au plecat la casele lor şi nepoţi nu aveam. Aşa m-am decis să fiu asistent maternal. La început,  am fost şi eu şi soţia mea asistenţi maternali. Acum am rămas doar eu. Primii copii care i-am avut în grijă au fost trei fraţi. M-am ataşat de ei foarte repede şi i-am iubit ca pe proprii copii. Când mă strigau «tata» mi se umplea sufletul de bucurie!”, ne-a mărturisit gălăţeanul.

După câţiva ani, cei trei copii s-au întors în familia naturală. Bărbatul a fost astfel nevoit să se despartă de micuţii pe care îi crescuse câţiva ani. Despărţirea a fost extrem de dureroasă.

image

„Este foarte greu să te desparţi copiii pe care i-ai crescut ca şi cum ar fi fost ai tăi. Este momentul cel mai trist pe care trebuie să îl înduri ca asistent maternal. Noi ţinem legătura cu toţi copiii care au fost la noi, pentru că se creează o relaţie specială care nu se poate rupe. Odată, m-am urcat în maşină şi m-am dus la ei să-i văd. Mama lor a fost de acord să-i iau o săptămână la noi în vacanţă”, povesteşte cu lacrimi în ochi asistentul maternal.

În momentul de faţă, tăticul asistent maternal are în grijă două fetiţe, de şase ani şi respectiv unsprezece ani. De ceva timp, a împlinit vârsta de pensionare, dar a făcut cerere scrisă la Direcţie pentru a rămâne în continuare asistent maternal.

image

”Pentru mine, aceşti copii sunt cea mai mare bucurie. Încerc să le ofer o adevărată familie ca să se simtă  ca acasă. Îi iubesc la fel ca pe copiii mei şi ei simt asta. Mai mult, şi fetele noastre îi iubesc pe micuţii din casă. Dintre copiii în plasament,  Irina s-a acomodat foarte repede pentru că venea deja de la alt asistent maternal. Maria are o poveste mai tristă, dar noi am ajutat-o să treacă peste asta”, ne-a mărturisit interlocutorul nostru.

Program 24 de ore din 24

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Manon Cristoloveanu, spune că profesia de asistent maternal este singura profesie din Romania care are program 24 de ore din 24. „Ca asistent maternal îţi asumi nişte responsabilităţi foarter mari. Nu poţi să spui: «Îngrijesc de copil până la patru şi apoi plec...». Avem asistenţi maternali foarte buni, care păstrează legătura cu copii chiar şi după ce aceştia se reîntorc în familia naturală. De asemenea, avem cazuri de asistenţi maternali care doresc să înfieze copii”.

În municipiul Galaţi sunt trei bărbaţi asistenţi maternali.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite