Un bărbat a murit la Galaţi din cauza virusului West Nile.  Alte 22 de cazuri de infecţie au fost înregistrate la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victima avea 79 de ani şi a murit din cauza meningitei provocate de infestarea cu virusul West Nile. Cea mai comună formă de răspândire a infecţiei sunt înţepăturile de ţânţari.

Un bătrân de 79 de ani din Galaţi şi-a pierdut viaţa, după ce a dezvoltat o meningită provocată de virusul West Nile. Virusul West Nile este un potenţial factor declanşator al unor afecţiuni serioase, principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înţepătura ţânţarilor infestaţi.

Printre simptomele infectării cu virusul West Nile se numără febra puternică, durerile de cap, rigiditatea la nivelul gâtului, dezorientarea, coma,  tremorul şi convulsiile, slăbiciunea musculară, pierderea vederii, amorţeala şi paralizia.

Doar în ultima săptămână, la nivel naţional, autorităţile au descoperit 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. ”În perioada 2 mai - 8 august s-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Din cele 23 de cazuri, 11 s-au înregistrat în săptămâna 1 - 8 august. Tot în această săptămână s-a produs şi decesul. Cazurile au fost înregistrate în judeţele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1)”, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ce putem face pentru a ne proteja

Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/în jurul acesteia, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajere.

De asemenea, trebuie evitate pe cât posibil ieşirile în aer liber între asfinţit şi zorii zilei, când ţânţarii sunt mai activi. Dacă nu suferiţi de o alergie, aplicaţi pe pielea expusă o substanţă repelentă (care îndepărtează ţânţarii) atunci când staţi afară în perioadele de zbor ale ţânţarilor.

Curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor. Schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă acestea. Evacuaţi apa din subsoluri şi reparaţi instalaţiile de apă şi canalizare din apropierea locuinţelor. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite