Teroare în satul Izvoarele. Sute de oameni se tem de fenomenul care le crapă casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În septembrie 2013, în zonă au avut loc aproximativ 300 de cutremure. Foto: Adevărul
În septembrie 2013, în zonă au avut loc aproximativ 300 de cutremure. Foto: Adevărul

Au reînceput cutremurele în satul Izvoarele. Localnicii au intrat în panică duminică după ce o bubuitură puternică şi un seism produs la o adâncime de doar 10 kilometri le-au reamintim de seria cutremurelor din toamna lui 2013. Ei sunt tot mai speriaţi de acest fenomen care le crapă casele şi spun că seismele sunt generate de exploatarea petrolieră din zonă.

Locuitorii din Izvoarele se confruntă din nou cu fenomenul care i-a îngrozit în urmă cu aproximativ doi ani. La ei în sat pământul pare să fiarbă şi în ultimele zile s-a cutremurat de mai multe ori. Iar asta nu este tot: bubuiturile din acele momente terifiante au dus şi la apariţia de crăpături în zidurile caselor.

„Am auzit o bubuitură şi am ieşit repede în curte, că altceva nu am ce să fac. Eu la casă am şi centură, este o construcţie solidă şi totuşi au reînceput să apară crăpăturile. Noi le-am astupat pe cele de acum doi ani, iar acum trebuie să o luăm de la capăt”, a povestit Nicu Radu, localnic din Izvoarele.

Zdruncinăturile bizare ale pământului îi ţin pe oameni cu sufletul la gură, intensitatea acestora fiind similară unui cutremur de peste 6 grade pe scara Richter.

„Am auzit cum a bubuit ceva sub pământ şi apoi s-a zgâlţâit solul. După 15 minute s-a repetat”, a spus o localnică din Izvoarele.

Izvoarele Galati

Explicaţiile primite de-a lungul timpului de la specialişti nu i-au liniştit, aşa că oamenii iau în calcul şi o altă variantă: la doar patru kilometri de satul lor, compania care efectuează operaţiuni de extragere a petrolului nu parcurge toţi paşii tehnologici astfel că mediul înconjurător este afectat.

„Eu cred că de la sondele din Schela ni se trage, că iar bagă apă“, a spus Radu Nicu, un localnic.

Primarul comunei Slobozia Conachi este decis să ceară informaţii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului şi speră să nu se repete coşmarul de acum aproximativ doi ani.

„Numai ceea ce s-a înregistrat ieri la punctul nostru de monitorizare, ne arată că a fost o bubuitură care ne aminteşte de fatidicul 2013. Anunţăm Prefectura şi INFP, deoarece clar nu e de glumă, trebuie să fim precauţi”, a declarat Ioan Neculau, primarul comunei Slobozia Conachi.

În septembrie 2013, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela au avut loc aproximativ 300 de cutremure.

Dintre acestea, 33 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic seism din zonă a avut 3,9 grade.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite