Studenții basarabeni din România nu acceptă manipulările Centrului Român de Politici Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Rusu, preşedintele CSBB din cadrul Universităţii Dunărea de Jos
Dumitru Rusu, preşedintele CSBB din cadrul Universităţii Dunărea de Jos

Clubul Studenţilor Basarabeni și Bucovineni din Galaţi își exprimă totalul dezacord cu privire la rezultatele așa zisului studiu „Bune intenţii și coșmar birocratic" lansat recent de Centrul Român de Politici Europene

Raportul Centrului Român de Politici Europene (CRPE) concluzionează că rata de abandon în rândul tinerilor basarabeni din România este de 44%. Studenţii basarabeni din centrul universitar din Galaţi consideră studiul lansat de CRPE eronat și mai ales dăunător din mai multe considerente.

„Studiul nu ia în calcul cele mai importante universităţi - Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj, Universitatea "A. I. Cuza" din Iași şi altele - unde îşi desfăşoară studiile un procent foarte important din studenţii basarabeni", spune Dumitru Rusu, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni.

Acesta mai crede că raportul se referă la "basarabenii care studiază în România", dar datele prezentate vizează doar o mică parte dintre aceştia. Sunt ignoraţi cu desăvârșire studenţii basarabeni (numiţi în raportul CRPE „moldoveni") care au absolvit liceul în România și reprezintă un procent consistent din beneficiarii sistemului de învățământ românesc, aproximativ 25%.

"Totodată majoritatea declaraţiilor respondenţilor expuse în raport se referă la cazuri din auzite sau cazuri presupuse, neverificate. Studiul nu merge până la capăt cu depistarea persoanelor direct afectate de problemele expuse de respondenţi și nu oferă o bază reală a acestor așa zise inconveniente", mai spune Dumitru Rusu.

De asemenea, "cercetarea" nu ia în calcul faptul că mecanismul de distribuire a celor 5000 de locuri de studii pentru etnicii români din Republica Moldova este unul complex (preuniversitar, universitar și postuniversitar).

"Lipsa de documentare şi subiectivismul abordării dăunează grav imaginii studentului basarabean în România și politicii duse de statul român în ceea ce privește susţinerea etnicilor români din jurul graniţelor prin acordarea burselor de studiu. Totodată, raportul constituie o sursă de manipulare consistentă pentru absolvenţii de liceu şi gimnaziu, etnici români de pretutindeni, descurajându-i pe aceştia să aplice pentru o bursă la studii în România", a concluzionat preşedintele CSBB.

În aceste condiţii, studenţii basarabeni din Galaţi cer retragerea studiului şi dezminţirea informaţiilor eronate.

În Universitatea „Dunărea de Jos" învaţă peste 600 de studenţi din Republica Moldova.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite