Specialist în industrie alimentară, despre iaurtul grecesc: plin de proteine şi cu grăsime care tinde spre zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Damian este adeptul iaurtului cu multă grăsime! Foto: Adevărul
Laurenţiu Damian este adeptul iaurtului cu multă grăsime! Foto: Adevărul

Laurenţiu Damian, doctor în industrie alimentară, în prezent director de vânzări la una dintre cele mai mari companii din lume care se ocupă cu producerea de fermenţi lactici pentru producerea lactatelor acide şi pentru brânzeturi, a studiat cu atenţie piaţa unuia dintre cele mai la modă iaurturi din Statele Unite: iaurtul grecesc.

Acesta spune că în România, piaţa iaurtului grecesc cunoaşte în ultima vreme o dezvoltare, dar nu atât de mare ca în Statele Unite, acolo unde 20% din piaţa iaurturilor este ocupată de acest sortiment.

"Iaurtul grecesc poate avea conţinut de proteină mare, care poate ajunge şi până la zece procente, spre deosebire de iaurtul tradiţional care are maxim 3,5%, dar cu grăsime extrem de redusă, chiar zero. Acest iaurt este mult mai hrănitor şi îi aduce omului un plus în metabolism, ajută la starea de bine a organismului. Ar mai fi o variantă de iaurt grecesc tradiţional cu conţinut normal de proteine, dar cu conţinut ridicat de grăsime, care ajunge chiar şi până la 8-10%, ca un fel de smântână, dar care este fermentat cu cultură de iaurt. Acesta aduce un aport mare de energie mare", ne explică Laurenţiu Damian

Tânărul mai spune că românii sunt uşor conservatori în materie de alimente, mai ales când este vorba despre iaurt şi nu prea vor să experimenteze. 

Potrivit lui Laurentiu Damian, se pare că doar două mari companii producătoare de iaurturi din România au tehnologia necesară pentru a face acest sortiment de iaurt la standarde prevăzute de retetă. Acestea au investit în instalaţii de ultrafiltrare şi separare prin centrifugare. Există însă şi companii care produc iaurt grecesc după metode tradiţionale, adică prin fortifiere.

Cum distingem iaurtul grecesc de calitate? "Iaurtul obişnuit are 2,8% proteină şi 3,5% grăsime. Iaurtul grecesc trebuie să aibă aceste componente mai mari, dar nu ambele simultan. Dacă oamenii doresc varianta low-fat, să-l ia pe cel cu proteină mare, dar dacă vor mai multă energie, atunci să ia cu grăsime mare. Grăsimea laptelui este foarte bună, oferă energie şi acizi graşi indispensabili funcţionării organismului uman", spune Laurenţiu.

La gust nu diferă foarte mult, în schimb diferă textura. "Iaurtul obişnuit nu are plinătatea celui grecesc. În plus, există şi mici diferenţe de gust care sunt date de concentrarea unuia dintre componente", a adăugat Laurenţiu Damian. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite