Revoltă la Penitenciarul Galaţi. Un deţinut s-a urcat pe un coş de fum de unde îşi strigă nemulţumirile: „Nu mai vreau apă cu viermi!”

Revoltă la Penitenciarul Galaţi. Un deţinut s-a urcat pe un coş de fum de unde îşi strigă nemulţumirile: „Nu mai vreau apă cu viermi!”

Penitenciarul Galaţi. FOTO Arhivă Adevărul

Omul spune că este solidar cu protestele din celelalte penitenciare din România şi acuză că este obligat să suporte condiţii mizerabile. Conducerea unităţii de detenţie recunoaşte că penitenciarul este supraaglomerat, cu 800 de deţinuţi la doar 564 de locuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Protestele legate de condiţiile mizere din penitenciare au atins şi unitatea de detenţie de la Galaţi. 

Joi după amiază, un deţinut în vârstă de 26 de ani din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi a profitat de un moment de neatenţie al supraveghetorilor şi, pe când se afla în curtea unităţii de detenţie, la plimbare, s-a căţărat pe coşul de fum al centralei termice a clădirii, de unde a început să-şi strige nemulţumirile.

În general, deţinutul are nemulţumiri similare cu persoanele lipsite de libertate care protestează  în cele penitenciare româneşti în care s-au înregistrat incidente în ultimele zile.

Este vorba despre condiţiile grele de detenţie (lipsa spaţiilor suficiente, căldura înăbuşitoare, circumstanţele în care deţinuţii pot ieşi la muncă), dar şi condiţiile de analizare a cererilor de eliberare anticipată.

Omul ar strigat, potrivit unor martori, că apa de băut este plină de viermi şi că în celule ar exista ploşniţe şi gândaci.

Purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, subinspector Simona Costache, a declarat că bărbatul nu a exprimat o nemulţumire concretă, fiind vorba, de un protest în semn de solidaritate cu colegii săi din alte penitenciare. 

În acelaşi timp, însă, conducerea Penitenciarului recunoaşte că unitatea de detenţie este supraaglomerată, având în vedre că la se află, în prezent, circa 750 de deţinuţi, în timp ce capacitatea clădirii este de doar 564 de locuri.

Conducerea Penitenciarului neagă, deocamdată, că ar fi angrenaţi şi alţi deţinuţi în protest însă este cert că a fost solicitat sprijinul jandarmilor, ceea ce înseamnă că se încearcă să se prevină escaladarea conflictului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: