Primul director de Casă de Cultură din România concediat după ce a fost găsit vinovat că „a făcut ţara şi judeţul de râs“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Mircea Călianu, directorul Casei de Cultură din Tecuci, a fost implicat în organizarea unor spectacole în oraş, ca parte a Festivalului Internaţional de Folclor de la Galaţi. Totul s-a dovedit un adevărat dezastru, căci ansamblurile folclorice naţionale din Spania, Estonia şi Macedonia au reclamat că au fost pur şi simplu umilite la Tecuci.

Într-o lume în care managementul diferitelor instituţii este atribuit şi apoi cântărit, în majoritatea situaţiilor, prin prisma jocurilor politice sau, în cel mai bun caz, pe baza unor formule ce ţin de metode matematice, există şi situaţii diferite, care, până la un anumit punct, pot părea chiar comice.

Un exemplu la îndemână este legat de modul cum a fost destituit directorul Casei de Cultură din oraşul Tecuci (judeţul Galaţi), profesorul Mircea Călianu, căruia i s-au imputat o serie de erori de management dar şi, aproape neverosimil, că „a făcut ţara şi judeţul de râs”.

Amintita sintagmă este cuprinsă chiar în referatul prin care primarul Tecuciului, Cătălin Hurdubae (PSD) a cerut Consiliului local (instituţia care are în ordine casa de cultură a oraşului) demiterea directorului. Nu-i mai puţin adevărat şi faptul că dedesubturile ar putea fi pe undeva şi politice, iar argumentele patriotice ar putea fi doar de faţadă.

Nu de alta dar demiterea lui Mircea Călianu s-a produs la scurt timp după ce în funcţia de consilier de imagine al primarului social-democrat Hurdubae a fost desemnat profesorul Viorel Burlacu, adică nimeni altul decât cel pe care Călianu îl înlocuise (pe filiera PNL), în urmă cu câţiva ani, din funcţia de director al casei de cultură tecucene.

Dincolo, însă, de posibilele interese subterane ale concedierii lui Mircea Călianu, rămân foarte clare efectele managementului său nu tocmai de calitate. În fapt, totul a răbufnit la jumătatea lunii august,  cu ocazia Festivalului Internaţional de Folclor de la Galaţi (manifestare ajunsă la a IX-a ediţie), la care municipiul Tecuci şi-a dorit să fie partener.

Drept urmare, organizatorii festivalului (Consiliul Judeţean şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos”) au aprobat ca o serie de ansambluri folclorice venite din străinătate să concerteze şi la Tecuci, condiţia fiind ca municipalitatea tecuceană să asigure, prin intermediul Casei de Cultură, transportul şi masa artiştilor, precum şi condiţii decente de a susţine spectacolele.

Ceea ce a ieşit în cele din urmă a fost, însă, doar un imens scandal. Membrii ansamblurilor folclorice naţionale din Macedonia, Estonia şi Spania au protestat oficial faţă de condiţiile deplorabile pe care au fost nevoite să le suporte la Tecuci, motiv pentru care Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a trimis primăriei oraşului o notă prin care îşi exprima nemulţumirea.

„Dat fiind faptul că ceea ce am stabilit cu reprezentanţii Casei de Cultură nu s-a respectat, vă supunem atenţiei o listă de lucruri care au adus grave prejudicii de imagine Galaţiului şi României”, se specifică în document, după care sunt înşirate zeci de deficienţe.

Aflăm astfel că „autocarele trimise să-i transporte pe cei 120 de artişti între Galaţi şi Tecuci (160 de kilometri cu tot cu retur) nu aveau aer condiţionat (deşi afară erau 37 de grade Celsius), că artiştii nu au avut nicio toaletă la dispoziţie (cele din incinta casei de cultură erau încuiate), că spaţiul oferit pentru a se schimba era cât o debara şi că sonorizarea a fost praf”.

În plus, instrumentiştii nu au avut la dispoziţie scaune (aşa cum era stipulat în contract) angajaţii instituţiei de cultură tecucene argumentând că nu pot să aducă în spaţiul de concert scaunele (aflate într-o încăpere din vecinătatea scenei) pentru că nu le-a dat voie directorul Mircea Călianu.

Şi mai supărător a fost că artiştilor nu li s-a asigurat nici măcar o masă ca lumea.

„Masa la restaurant a întârziat aproximativ o oră şi jumătate şi nici nu a fost suficientă pentru cei o sută de artişti. Personalul din restaurant s-a purtat necivilizat, punând mâncare în farfurii cu mâna. Însoţitorii grupurilor, angajaţi ai C.C.J.D., au ajutat la servirea mesei deoarece personalul  nu putea face faţă”, se mai precizează în nota remisă municpalităţii tecucene de către organizatorii festivalului.

Într-un final, după o dispută încinsă, Consiliul Local al municipiului Tecuci a aprobat concedierea profesorului Mircea Călianu din funcţia de director al Casei de Cultură (doar consilierii PNL au fost împotrivă), înregistrându-se, astfel, primul caz din România în care cineva îşi pierde slujba de bugetar din motive (teoretic) patriotice. Mircea Călianu a refuzat să comenteze motivele demiterii sale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite