Povestea pianistului român comparat cu Richard Clayderman. Cum şi-a ratat cariera intrând într-o reţea infracţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Drăguş Foto: arhivă Adevărul
Răzvan Drăguş Foto: arhivă Adevărul

Răzvan Drăguş, considerat unul dintre cei mai buni „clăpari" din România, a încercat să scoată bani de la ATM-uri cu carduri contrafăcute, iar la restaurantul pe care îl deţinea poliţiştii au găsit echipamente folosite la falsificarea instrumentelor de plată electronică.

Judecătoria Galaţi a respins cererea pianistului Răzvan Drăguş, asemuit în perioada sa de glorie cu Richard Clayderman, de a fi liberat condiţionat din închisoare. Decizia a fost contestată la instanţa superioară.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 17 decembrie 2018, pe Răzvan Drăguş la doi ani de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de intrumente de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi tentativă la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. 

Pianistul Răzvan Drăguş şi-a ratat cariera după ce a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT Galaţi în 2013, în condiţiile în care semnase în 2011 un contract pentru un album cu cea mai importantă casă de discuri din SUA.

Răzvan Drăguş, considerat unul dintre cei mai buni „clăpari" din România, a urmat cursurile liceale şi a absolvit Conservatorul în Germania, fiind considerat unul dintre cei mai talentaţi pianişti din România. A devenit membru al formaţiei Avantgarde, trupă care cântă pop-rock, soft-rock, reggae, funk şi balade.

Procurorii DIICOT Galaţi au stabilit că, în cursul anilor 2009-2010, Răzvan Drăguş, la acea vreme membru al trupei Avantgarde, şi Grigore Neagu, administrator al unei firme de pază, au constituit, împreună cu o altă persoană, Cristinel Stoica, un grup infracţional organizat în vederea obţinerii unor importante sume de bani prin comiterea de fraude cu carduri bancare clonate.

A încercat să scoată bani de la ATM-uri cu carduri contrafăcute

Anchetatorii au descoperit că Răzvan Drăguş şi complicii săi au falsificat 189 de carduri, instigând şi alte persoane să facă acelaşi lucru. Pianistul, Neagu Grigore şi Stoica Cristinel au încercat să efectueze retrageri de bani de la diferite ATM-uri (bancomate) atât din ţară, cât şi din străinătate, folosindu-se de cardurile falsificate.

Datele pentru clonarea cardurilor erau obţinute cu ajutorul unor dispozitive montate la bancomatele băncilor. Procurorii DIICOT Galaţi au aflat de reţeaua infracţională pusă pe picioare de Răzvan Drăguş în 2009, când un gălăţean, Lupu Mihăiţă, a depus plângere după ce a constatat că i-au dispărut 1.400 de lei din cont în urma unei retrageri neautorizate de la un bancomat din Galaţi.

Pe baza înregistrărilor video de la bancomatul de la care au fost retraşi banii, poliţiştii l-au identificat pe cel care a făcut tranzacţia în persoana lui Cristinel Stoica. Anchetatorii au extins ulterior cercetările, descoperind că există mai multe sesizări similare, unele dintre ele vizându-l pe Răzvan Drăguş, care a încercat să scoată bani folosind carduri contrafăcute, însă sistemul  de securitate bancar le-a blocat în bancomate.

189 de carduri falsificate descoperite la restaurantul pianistului

Întreaga afacere infracţională din care făcea parte fostul pianist al trupei Avantgarde a ieşit la iveală după ce procurorii DIICOT au făcut o perchiziţie la restaurantul din Galaţi al lui Răzvan Drăguş, anchetatorii urmărindu-l atunci pe un barman care lucra acolo şi care era suspectat că distribuia cocaină în local. 

În urma percheziţiei, poliţiştii au descoperit echipamente destinate compromiterii ATM-urilor şi falsificării instrumentelor de plată electronică, precum şi 189 de carduri falsificate în biroul lui Răzvan Drăguş.

Pianistul s-a declarat nevinovat, dar judecătorii au considerat că există suficiente probe care îi demonstrează vinovăţia. Complicii săi, Grigore Neagu şi Cristinel Stoica, au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendare, respectiv trei ani de închisoare cu executare, la care s-a adăugat şi un rest neexecutat de 883 de zile dintr-o pedeapsă la care fusese condamnat anterior.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite