Poliţistul care dă viaţă lemnului, pietrei şi metalelor. „E nevoie să cunoşti foarte bine corpul uman şi să simţi volumele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptorul Gheorghe Nour Foto: Valentin Trufaşu
Sculptorul Gheorghe Nour Foto: Valentin Trufaşu

Gheorghe Nour (65 de ani) este un artist desăvârşit, sculptând sute de opere de artă de-a lungul anilor în lemn, piatră şi metale, ce au fost expuse la expoziţii personale şi de grup, precum şi la expoziţii naţionale, internaţionale şi tabere de creaţie. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din Galaţi, iar mai bine de 25 de ani a fost şeful Serviciului Administrativ din cadrul Poliţiei Locale Galaţi.

Creaţiile lui Gheorghe Nour sunt expuse în prezent într-o clădire a Poliţiei Locale din Galaţi, transformată practic într-o expoziţie permanentă. Gheorghe Nour are la activ zece expoziţii personale. Totodată, artistul, care este membru fondator al Asociaţiei „Simeza” Galaţi, a Uniunii Artiştilor Plastici, Secţia „Sculptură”, a participat cu lucrările proprii la 15 expoziţii de grup, la 18 expoziţii naţionale şi la 11 expoziţii internaţionale.

Artistul este şi restaurator de lucrări de artă, iar pe parcursul carierei, pentru lucrările sale, Gheorghe Nour a primit numeroase premii, printre cele mai prestigioase numărându-se o diplomă de excelenţă la Concursul Internaţional de Artă Plastică „N. N. Tonitza” din Bârlad şi premiul pentru Sculptură „Marcel Guguianu”. De remarcat este că artistul şi-a cultivat pasiunea doar în timpul liber, abia din acest an, când a devenit pensionar, având mai mult timp liber la dispoziţie pentru a se dedica sculpturii.

”Am căutat mereu să îmbin plăcutul cu utilul. După mai multe ore de muncă la serviciu, mă deconectam sculptând”, ne dezvăluie Gheorghe Nour. Pasiunea sa a prins contur în 1990, când s-a înscris la Şcoala de Arte din Galaţi, unde a fost coordonat de profesorul Alexandru Pamfil, celebrul sculptor. L-a ajutat şi faptul că la acel moment era modelor la o societate din Galaţi, ce presupunea crearea de piese din lemn după desene tehnice, care erau apoi turnate în metal. ”Sculptura este o îmbinare între tehnic şi artistic, pentru că presupune şi cunoştinţe despre esenţele de lemn şi despre tehnicile de lucru”, ne introduce puţin Gheorghe Nour în tainele acestei frumoase, dar şi solicitante arte.

Creaţiile sale sunt ronde-bossuri (un tip de  sculptură statuară care poate fi privită de jur-împrejur, fără ca vreuna din părţile sale să fie alipită unui fond şi fără să adere la altă suprafaţă decât a piedestalului) sculptate în lemn de nuc, de prun, de cireş, salcâm, turnate în aluminiu sau create din îmbinarea lemnului cu bronzul şi alte metale.

Creator de basoreliefuri cu personalităţi istorice ale României

După absolvirea Şcolii de Arte, Gheorghe Nour a urmat Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din Galaţi, având şi un masterat în Studii Europene de Administraţie Publică. ”Am considerat atunci că partea artistică nu este o prioritate faţă de noţiunile pe care le aveam şi m-am axat mai mult pe activitatea profesională”, îşi explică artistul decizia luată la acel moment. Timp de 25 de ani a condus Serviciul Administrativ din cadrul Poliţiei Locale Galaţi, dar niciun moment nu şi-a uitat pasiunea pentru sculptură, dovadă fiind sutele de lucrări cioplite în lemn sau piatră, ori turnate în metal.

A avut expoziţii personale la Şcoala „Sf. Grigorie Teologul”, Muzeul mixt Tecuci-Galeriile „Gheorghe Pătraşcu”, Casa Corpului Didactic din Galaţi, Banca Românească, Galeriile de Artă „Nicolae Mantu” din Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi la „Saloanele Moldovei” din Chişinău, participând cu lucrări la expoziţiile de la Bienala Internaţională ”Ion Andreescu” de la Buzău şi  Muzeul de Istorie din Galaţi. Este implicat în prezent într-un proiect extrem de interesant alături de asociaţiile ”Frontiera Gălăţeană” şi ”Galaţi, oraşul meu”, ce presupune crearea de basoreliefuri reprezentând mari personalităţi din istoria României.

Gheorghe Nour 4

Spirit nobil, Gheorghe Nour a dăruit mai multe lucrări bisericii din satul Stoicani şi Casei Memoriale ”Paul Constantinescu”, sculpturile sale regăsindu-se şi în colecţii private din România, Germania, Austria, Statele Unite. ”Arta pentru mine reprezintă un refugiu pentru a ajunge în intimitatea ta, în eul tău. Sunt oameni care sunt mai interiorizaţi şi îşi exprimă stările prin lucrările lor. În lucrările mele am abordat meditaţia, gândurile pe care le-am avut la un moment dat, deci numai lucruri ce ţin de interior. Mă regăsesc în sculptură, dar şi în celelalte activităţi pe care le fac, pentru că sunt foarte dinamic. Sunt momente când pierd noţiunea timpului atunci când sculptez”, ne mărturiseşte artistul.

Va deschide un spaţiu în mediul rural cu propriile sculpturi

Galeria sa cu sculpturi de la Poliţia Locală din Galaţi nu este deschisă oricui, ci doar iubitorilor de artă, fiind disponibilă publicului larg doar cu ocazia organizării unor expoziţii, când lucrările sale pot fi admirate. Gheorghe Nour şi-a făcut un obicei din a începe o lucrare nouă la începutul fiecărui an, iar când începe să lucreze, este total absorbit de imaginea care urmează să prindă contur în lemn sau metal. De-a lungul anilor, nu l-a interesat decât critica constructivă, convins fiind că arta pe care o crează este rezultatul simţirilor sale interioare. Are un regret când vine vorba de publicul larg, care nu este interesat de artă aşa cum ar fi normal să se întâmple.

”E păcat că avem în ţară atâtea valori şi atâtea lucruri frumoase, ce pot fi adevăraţi ambasadori ai culturii româneşti, dar nu sunt promovate. Mulţi nu apreciază aceste lucruri. În plus, dacă ne referim la partea financiară, puterea de cumpărare în România este scăzută”, ne declară cu o notă de amărăciune sculptorul. Pentru că nu este o artă la îndemâna oricui, Gheorghe Nour îi sfătuieşte pe sculptorii care sunt la început de drum să facă totul doar din suflet şi cu dăruire pentru ca lucrările lor să ajungă la inima iubitorilor de frumos.

image

”Trebuie să îşi dezvolte vederea în spaţiu şi să ştie să facă modelaj. E nevoie să cunoşti foarte bine corpul uman, să simţi volumele şi să interacţionezi cu materialul. Ce mă bucură este că există un interes mare din partea copiilor către artă. Am fost la <<ziua porţilor deschise>> la o şcoală şi m-a impresionat faptul că aceşti copii erau interesaţi de multe amănunte ce ţin de sculptură. Chiar unii dintre ei şi-au dorit să facă modelaj alături de mine”, ne mărturiseşte artistul.

Cel mai greu este să lucreze în piatră, nu neaparat pentru că ar fi mai greu de modelat, ci pentru că se degajă un volum mare de praf, însă satisfacţia de a transforma o bucată de rocă într-o piesă de artă a depăşit mereu dificultăţile care vin la pachet cu acest gen de a sculpta. După ieşirea la pensie, şi-a propus să îşi mute lucrările într-un spaţiu pe care îl va inaugura în localitatea Folteşti (judeţul Galaţi), unde îşi va deschide şi un atelier de sculptură. ”Tot ceea ce facem sunt mărturii în timp ale frumosului trecute prin eul fiecaruia”, conchide Gheorghe Nour.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite