Poliţiştii şpăgari de la Rutieră ştiau că-s ascultaţi. Au distrus aparatura montată de procurori şi au continuat să ia mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Şapte dintre inculpaţi au fost trimişi în judecată pe 3 aprilie 2017. Cercetările legate de abuzurile de la Poliţia din Tecuci sunt continuate însă, într-o lucrare penală separată, existând suspiciuni că există şi alte falsuri şi abuzuri. Unul dintre dosare îl priveşte pe tecuceanul Bogdan Banu, care a sesizat Justiţia că ar fi fost condamnat pe nedrept în baza unui dosar penal „fabricat”.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a şase dintre poliţiştii implicaţi în scandalul falsificării de dosare penale legate de infracţiuni la legislaţia privind circulaţia rutieră.

Vă reamintim că ancheta a pornit de la o serie de sesizări legate de un sistem elaborat de şpăgi, trafic de influenţă şi distrugere de probe, fiind implicate cel puţin 11 persoane de la nivelul Poliţiei Rutiere din Galaţi şi Tecuci. 

De altfel, din dosarul iniţial s-a desprins un alt dosar, încă în lucru la DGA Galaţi, care priveşte împrejurările în care un accident mortal cu două victime, întâmplat pe centura Tecuciului, ar fi fost „aranjat” astfel încât vinovatul să fie făcut scăpat, iar în locul lui să fie inculpată o altă persoană.

Interesant este că şi în acest caz este vorba tot despre distrugerea unor probe cheie în aflarea adevărului, motiv pentru care ancheta a fost practic reluată.

Revenind la cei şase poliţişti trimişi în judecată (sub control judiciar) pe 3 aprilie 2017, menţionăm că aceştia sunt acuzaţi de mai multe fapte penale, dintre care unele de corupţie, după cum urmează:

- Manole Marin, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată,

- Pascal Maricel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi de abuz în serviciu,

- Corovancă Gheorghe, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de luare de mită şi de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu,

- Bejan Sorin, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată,

- Glod Valeriu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri,

- Nedelcu Tudorel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi inculpatul Luca Rafael Ionuţ, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Potrivit informaţiilor transmise de biroul de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie, cei şapte se fac vinovaţi de mai multe fapte grave. Vă prezentăm în continuare argumentele aduse în rechizitoriul cauzei.

„În cursul anului 2015, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Manole Marin, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Cosmeşti din judeţul Galaţi, a primit cu titlu de mită sume de câte 200 sau 300 de lei pentru a nu sancţiona contravenţional persoane pe care le-a surprins depăşind autovehicule pe o porţiune de drum unde depăşirea este interzisă, abatere sancţionată cu puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce. Inculpatul Manole Marin a întocmit procese verbale de contravenţie în care a menţionat contrar realităţii faptul că abaterile au constat în conducerea unui autovehicul fără a purta centura de siguranţă sau fără a folosi luminile de întâlnire, iar într-un caz nu a întocmit nici un document cu privire la cele constatate.

De asemenea, în acelaşi an, inculpatul Pascal Maricel, agent şef principal de poliţie din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul Rutier, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu împreună cu agentul şef principal de poliţie Corovancă Gheorghe, a primit cu titlu de mită suma de 300 de lei, pentru a nu sancţiona contravenţional o persoană ce a fost surprinsă conducând un autovehicul pe drumurile publice cu o viteză mai mare cu 50 km/h decât cea maxim admisă pe acea secţiune de drum, abatere sancţionată cu puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce. 

Nici inculpatul Pascal Maricel, nici inculpatul Corovancă Gheorghe, nu au întocmit nici un document cu privire la cele constatate.

În ceea ce priveşte activitatea infracţională a inculpatului Bejan Sorin, agent şef principal de poliţie în cadrul IPJ Galaţi - Poliţia Municipiului Tecuci - Biroul de Poliţie Rutieră, procurorii au reţinut în rechizitoriu că, în cursul anului 2015, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acesta a primit cu titlu de mită suma de 100 de lei. 

Mita a fost pentru a nu sancţiona contravenţional o persoană ce a fost surprinsă conducând pe drumurile publice un autoturism cu inspecţia tehnică periodică expirată, abatere sancţionată cu 9 – 20 puncte amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare (cu eliberarea unei dovezi cu drept de circulaţie 15 zile) şi conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără a avea încheiată asigurare obligatorie valabilă, abatere sancţionată cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu măsura reţinerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovada fără drept de circulaţie. 

Agentul şef principal de poliţie Bejan Sorin a întocmit un proces verbal  în care a consemnat în mod nereal că persoana contravenientă a condus un autovehicul pe un sector de drum pe care accesul este interzis, abatere sancţionată cu doar 2 – 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare.

Acelaşi inculpat a primit cu titlu de mită o sumă de bani de la inculpatul Luca Rafael Ionuţ, care a fost surprins conducând un autoturism pe drumurile publice săvârşind o abatere ce atrage suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. 

Agentul de poliţie a întocmit un proces verbal în care a consemnat că numitul Luca Rafael Ionuţ a condus un autovehicul pe un sector de drum pe care accesul este interzis, abatere sancţionată cu 2 – 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, şi că nu a respectat semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor de interzicere sau restricţie ori a celor temporare, cu excepţia celor care interzic accesul sau depăşirea, care se încadrează în altă clasă de sancţiuni.

Totodată, probatoriul a relevat că inculpatul Glod Valeriu, agent şef de poliţie în cadrul IPJ Galaţi - Poliţia Municipiului Tecuci - Biroul de Poliţie Rutieră, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în anul 2015, a primit cu titlu de mită suma de 60 de lei pentru a nu sancţiona contravenţional o persoană care a fost surprinsă conducând un autoturism pe drumurile publice săvârşind o abatere ce atrage suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. 

În procesul verbal întocmit de către agent s-a consemnat în fals că persoana contravenientă a condus un autovehicul fără a purta centura de siguranţă, abatere sancţionată cu 2 – 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, dându-i doar o amendă de 105 lei. 

De asemenea, la data de 21 august 2015, inculpatul Glod Valeriu, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu cu o autospecială din dotarea Biroului Poliţiei Rutiere Tecuci, a descoperit în interiorul acesteia şi ulterior a demontat şi sustras, împreună cu agentul şef principal NEDELCU TUDOREL, un dispozitiv de înregistrare imagini şi sunete montat în interiorul habitaclului autospecialei, pe care ulterior l-au distrus, în vederea împiedicării aflării adevărului în cadrul procedurii judiciare pentru documentarea căreia se montase respectivul dispozitiv”.

În cauză, procurorii au propus menţinerea măsurilor preventive luate faţă de inculpaţii Manole Marin, Pascal Maricel, Corovancă Gheorghe, Bejan Sorin şi Glod Valeriu, precum şi a tuturor măsurilor asiguratorii dispuse.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite