Olimpică la Informatică şi Lingvistică, printre puţinii instrumentişti din România care cântă la chitara bas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Andreea Apopei Foto: Valentin Trufaşu
Cristina Andreea Apopei Foto: Valentin Trufaşu

Cristina Andreea Apopei (16 ani), elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ”Mihail Kogălniceanu” din Galaţi, a depăşit dificultăţile pe care le presupune interpretarea la chitara bas şi performează la instrumentul muzical pe care îl ocolesc majoritatea chitariştilor.

Cristina şi-a descoperit pasiunea pentru chitara bas acum aproape un an după o şuetă cu prietenii, care i-au propus mai în glumă, mai în serios să pună pe picioare o formaţie. ”Mi-a plăcut ideea. Am ales chitara bas. Lumea nu prea cunoaşte diferenţa dintre o chitară normală şi o chitară bas. Chitara bas cântă cu o octavă mai jos şi susţine mai mult piesa, este mai repetitivă decât o chitară simplă”, ne introduce puţin adolescenta în secretele instrumentului muzical.

Chitara bas este esenţială într-o formaţie, pentru că ea asigură background-ul pentru celelalte instrumente muzicale şi solist, stabilind şi ritmul piesei cântate. Instrumentul muzical nu este la îndemâna oricui, în primul rând prin amplasamentul corzilor, care sunt mult mai distanţate decât la o chitară clasică, dar şi prin rigiditatea lor, care face ca interpretarea muzicală să fie destul de dificilă. Aşa se face că, în momentul de faţă. Cristina este printre puţinii instrumentişti din România care cântă la chitară bas.

”Este o criză enormă de basişti în România. Dacă vorbim strict de Galaţi, numărăm pe degete instrumentiştii care cântă la chitară bas. Copiii tind întotdeauna să iasă în faţă, ori un basist nu iese în evidenţă într-o formaţie. El este acolo în spate, ţine ritmica cu toboşarul, dar are o responsabilitate foarte mare, pentru că cei doi reprezintă inima unui trupe. Basistul este omul din urmbră, crează cadrul, ca să spun aşa, pentru ca solistul trupei şi celălalt chitarist să se poată exprima şi tocmai de aceea ce face Cristina este atât de important. Chiar dacă are mâinile mici, iar chitara bas o solicită mai mult prin modul de amplasare al corzilor, s-a descurcat de minune de la început”, ne dă câteva detalii despre talentul adolescentei Mihai Susma, profesorul său de  chitară de la Şcoala de Arte din Galaţi.

Primul recital cu public

Elevă în anul I la Şcoala de Arte din Galaţi, Cristina a susţinut recent alături de colegii săi de trupă şi primul recital cu public, unde a cântat piese pop şi rock. Adolescenta şi prietenii săi au ales un nume care iese din tipare pentru formaţia în care cântă. ”Mi-au sărit siguranţele” vrea să exprime situaţia atipică în care mai mulţi elevi care sunt la profilul real la liceul în care învaţă, unde matematică, fizica şi chimia sunt materiile de bază, ajung să îşi exprime trăirile prin muzica pe care o cântă.

Repetă zilnic peste o oră, iar atunci când încep să o doară degetele, face o mică pauză şi reia apoi exersatul. ”Bag degetele în frigider ca să mă răcoresc şi apoi continui”, glumeşte tânăra artistă. Momentan, Cristina şi formaţia ei cântă cover-uri, dar dacă vor avea succes, intenţionează să scrie, alături de colegii de trupă, propriile melodii şi să le interpreteze.

Chitaristă şi psiholog

Cristina performează şi la şcoală. A câştigat Olimpiada Judeţeană de Lingvistică în clasa a VI-a şi Olimpiada Judeţeană de Informatică în clasa a VIII-a, participând apoi la fazele naţionale ale competiţiilor. ”Lingvistica are o anumită logică. Primeşti un cuvânt şi mai multe propoziţii, iar la un moment dat se potrivesc. Este o logică acolo, un algoritm şi este ca un mister de rezolvat”, ne explică adolescenta de ce îi place atât de mult această materie.

A participat de două ori şi la Olimpiada Judeţeană de Engleză, unde de fiecare dată s-a clasat pe locul al doilea, dar nu se descurajează, rezultatele motivând-o să continue să înveţe pentru a-şi îmbunătăţi performanţa. Cristina ne mărturiseşte că vrea să facă cariera ca instrumentist, dar va urma şi facultatea de Psihologie după absolvirea liceului, fiind fascinată de psihicul uman şi interacţiunea dintre oameni.

”Îmi plac provocările, iar Psihologia mă va ajuta să înţeleg mai bine oamenii şi să îi ajut acolo unde pot”, conchide olimpica, care speră ca gestul său de a-şi urma pasiunea pentru chitara bas să inspire pe viitor cât mai mulţi tineri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite