Muzeul de Ştiinţe din Galaţi expune un melc care a fost pe cale să extermine viaţa din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exponatul lunii iulie la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este o vietate aparte, care şi-a câştigat o reputaţie proastă de invadator şi exterminator. A fost nevoie de intervenţia umană pentru a salva ecosistemul pontic.

Melcul Rapana, căci despre ele este vorba, este o specie originară din Mările Extremului Orient (Marea Japoniei, Marea Chinei de Sud),  care a ajuns în Marea Neagră accidental, în anii 1930 -1940, lipit de carena unor nave.

Distribuţia largă şi reproducerea activă în bazinul Mării Negre a fost favorizată, pe lângă rezistenţa faţă de variaţiile bruşte ale salinităţii, şi de posibilitatea de a supravieţui un timp îndelungat fără hrană.

Impactul ecologic al acestui gastropod în Marea Neagră este unul negativ. Rapana este considerat un prădător (specie invazivă) datorită înmulţirii rapide, cât şi a regimului alimentar compus din midii şi stridii, ambele specii de moluşte fiind extrem de importante în filtrarea apei mării dar şi cu valoare economică.

Astăzi, din cauza intervenţiei omului, melcul fiind exploatat pe scară largă, populaţia de rapana a scăzut, dar rămâne specie dominantă în cadrul biocenozelor marine.

Exponatul poate fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până la sfârşitul lunii iulie.

Despre mecul Rapana

Rapana este un gastropod de talie mare, cu cochilia globuloasă şi groasă, spiralată, compusă din 7-8 spire separate de suturi adânci.

Marginea de sus a fiecărei spire este acoperită cu tuberculi cornoşi. Atinge grosimea de 190/160mm. Canalul sifonal este relativ scurt şi larg, cu o crestatură adâncă. Suprafaţa este diferit ornamentată şi prezintă un şir de mameloane dispuse în spirală. De asemenea pe suprafaţa cochiliei se observă şi uşoare coaste longitudinale.

Apertura este foarte largă, de formă ovală, strălucitoare în interior, de culoare portocalie-roşcată. Culoarea cochiliei este de la galben pal la roşiatic-maroniu adesea cu benzi brune sau striuri colorate mai intens. Interiorul aperturii este portocaliu aprins, galben sau brun.

Rapana se înmulţeşte prin ouă. Durata incubării este de aproximativ 17 zile, în condiţiile unei temperaturi a mediului de 18-20 de grade Celsius. Durata de viaţă este de peste 10 ani, iar în doi ani un exemplar tânăr ajunge la dimensiunile unui adult.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite