Lecţie autentică de tradiţii. Cete de colindători au participat la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Cristian Năstase
Foto: Cristian Năstase

Cu cinci zile înainte de Crăciun, sute de gălăţeni au asistat la cel mai frumos Festival de Datini şi Obiceiuri din oraşul de la Dunăre. Ajuns la cea de-a XXV-a ediţie, evenimentul a adunat colindători din regiune, Republica Moldova şi Ucraina.

Sute de gălăţeni de toate vârstele au venit duminică în faţa Catedralei Arhiepiscopale pentru a asista la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile”.

Evenimentul reuneşte cele mai reprezentative grupuri folclorice şi cete de colindători din Republica Moldova, Ucraina, precum şi din judeţele Galaţi, Brăila, Vaslui, Vrancea şi Tulcea.

La finalul Sfintei Liturghii, o parte din colindători - copii, tineri şi bătrâni îmbrăcaţi în portul popular - au interpretat colinde tradiţionale româneşti. Călare pe cai, participanţii au încântat publicul cu plugul mare, cu capra şi ursul, cu steaua, tobe, buciumuri şi fluiere.

Consacratul festival a fost o amplă lecţie de tradiţii. După demonstraţii, colindătorii s-au deplasat, în alai, pe strada Domnească.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile” se doreşte a fi un eveniment cultural ce promovează şi încurajează autenticul în creaţia populară.

Foto: Cristian Năstase

Festival colinde Galati

Tudor Pamfile s-a născut la 11 iunie 1883, în comuna Ţepu, judeţul Tecuci, în prezent judeţul Galaţi şi a murit pe 31 octombrie 1921, la Chişinău. Scriitor, etnolog şi folclorist de mare valoare, acesta a format alături de poetul George Tutoveanu şi preotul Toma Chiricuţă, o societate culturală care a primit numele de „Academia Bârlădeană”.

În 1909, Tudor Pamfile a fost laureat al premiului „Neuschotz” al Academiei Române.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite