Judecătorii au revocat măsurile preventive într-un dosar cu un prejudiciu de 21 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa de judecată a decis că Dan Ştefan Ciolcă, un om de afaceri din Brăila, poate vinde bunurile firmelor de care s-a folosit ca să prejudicieze statul, acesta putând să părăsească şi România, după ce judecătorii au revocat controlul judiciar sub care îl plasaseră iniţial.

Tribunalul Galaţi a revocat, pe 31 iulie, măsurile preventive în cazul omului de afaceri Dan Ştefan Ciolcă, acuzat de evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional. 

 Asta înseamnă că Dan Ştefan Ciolcă poate acum să iniţieze procedura de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, să efectueze operaţiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvenţa persoanei juridice, dar şi să încheie anumite acte juridice, respectiv contracte de vânzare-cumpărare, contracte de schimb, contracte de dare în plată, contracte de remitere datorie sau alte asemenea contracte comerciale care constituie modalităţi de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile sau imobile în cazul firmelor SC Agroberin SRL Bucureşti, SC Ulisse Trading SRL Bucureşti, SC Eliangis SRL Brăila, SC General Agro International SRL Bucureşti şi SC Gedriagri SRL Brăila, de care s-a folosit pentru a prejudicia statul.

Procurorii au stabilit că acesta a creat statului un prejudiciu de 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase, îngrăşăminte şi materiale de construcţii. Curtea de Apel Galaţi a hotărât, pe 13 iulie, să ridice măsura controlului judiciar care instituia o serie de interdicţii pentru Dan Ştefan Ciolcă, printre care şi aceea de a părăsi ţara. 

Dan Ştefan Ciolcă este judecat în prezent într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Galaţi, fiind acuzat că a organizat un grup infracţional prin care a prejudiciat statul român cu 21 de milioane de euro. Dan Ştefan Ciolcă a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, după ce procurorii DIICOT din Galaţi l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidenţa contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici. 

Anchetatorii susţin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. La acest grup infracţional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi. 

Omul de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ştefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanţul societăţilor comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităţilor pe care le derula.  

Bărbatul a decis practic să îşi continue afacerile ilegale, deşi era anchetat de DIICOT Galaţi, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. De altfel, omul de afaceri a schimbat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila, prin intermediul cărora "fabrica" facturi, în Bucureşti.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat pe Dan Ştefan Ciolcă într-un alt dosar penal la patru ani de închisoare cu suspendare tot pentru evaziune fiscală. Complicii săi, Bibic Marius Mărgărit şi Ilie Silviu Marian, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei trei au fost obligaţi să restituie ANAF şi 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA-ul pe care nu l-au plătit la momentul efectuării tranzacţiilor. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite