Ce pedeapsă a primit un fost preot ortodox acuzat de evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închisoare cu executare pentru un fost preot ortodox cercetat în dosarul unei reţele evazioniste. Judecătorii l-au condamnat pe Ovidiu Miron Pop şi pe partenerul de afaceri al acestuia, Kallos Lorand, la câte nouă ani de închisoare cu executare.

Potrivit anchetatorilor, Ovidiu Miron Pop şi partenerul său de afaceri, Kallos Lorand Albert au fost trimişi în judecată, în 2014, la vremea respectivă în stare de arest preventiv pentru evaziune fiscală. Alături de ei au mai fost judecaţi, în stare de libertate, Florin Ciprian Tonţ, Ioan Alin Dominico Şuteu, Timea Izzabela Balog, Naghi Adrian Romeo şi Urs Bela Gyorgy, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Conform procurorilor, preotul şi Kallos, în calitate de reprezentanţi ai SC Varadia Bussines SRL, în perioada martie 2012 - martie 2014, au înregistrat facturi fictive de achiziţie de la mai multe firme, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor operaţiuni comerciale de achiziţie mărfuri (carne) din spaţiul intracomunitar (Ungaria), mărfuri comercializate pe teritoriul României.

Prejudiciul creat astfel bugetului de stat se ridică la suma de 8.146.694 lei. Florin Ciprian Tonţ, angajat al SC Crisia Logistic a fost acuzat că a înlesnit săvârşirea de către administratorii Varadia a infracţiunii de evaziune fiscală. Din probele administrate în cauză reiese faptul că Tonţ a transportat produse de carne din Ungaria, atât pentru SC Varadia, cât şi pentru SC Parbor SRL, SC Faraon SRL, SC Jahim SRL, SC Petymar Trade SRL şi SC Frigo Meat SRL, activitatea sa fiind dirijată de cei care au controlat reţeaua evazionistă. Şuteu a fost acuzat de asemenea că a înlesnit înregistrarea de către reprezentanţii SC Varadia de facturi fictive de achiziţie de la SC Frigo Meat în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.

De asemenea, Şuteu este cel care negocia preţul de vânzare cu reprezentanţii Varadia, preţ de vânzare care era sub preţul de achiziţie din Ungaria şi efectua plăţile pentru furnizorul din Ungaria.

La rândul ei, Balog Timea a completat facturi fiscale emise de către SC Jahim SRL şi apoi a scos din conturile societăţii aproximativ 1.100.000 de lei, sume de bani pe care le-a înmânat unor alte persoane. Procurorii arată că femeia a fost persoana care a administrat în fapt SC Jahim SRL, a încheiat contracte în numele societăţilor şi a administrat sumele de bani încasate prin bancă de la clienţi.

Şi ceilalţi doi inculpaţi, Urs şi Naghi, au sprijinit reţeaua evazionistă prin intermediul unor firme pe care le reprezentau. În vederea recuperării prejudiciului, au fost luate măsuri asigurătorii, dispunându-se instituirea sechestrului asupra bunurilor inculpaţilor.

Spre exemplu, în cazul preotului Ovidiu Miron Pop a fost instituit sechestru  pe o clădire situată în Oradea în suprafaţă de 151,35 mp, teren proprietate privată în suprafaţă de 351 mp, un autoturism marca VW Passat şi o altă maşină, Seat Alhambra.

În 13 iulie, judecătorii de la Tribunalul Bihor s-au pronunţat în acest caz. Fostul preot Ovidiu Pop a fost condamnat la nouă ani de închisoare, la fel şi Kallos. Florin Tonţ a fost şi el condamnat la şase ani de închisoare tot cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare în timp ce firma Varadia a fost condamnată la o amendă penală de 300.000 lei. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să plătească 7,9 milioane de lei plus dobânzi şi penalităţi Statului Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală Regională Cluj. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea. 

OradeaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite