Inginerii financiare ţigăneşti. Vezi prin ce metodă scapă patronii rromi de obligaţia de a plăti impozite şi taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe dintre aceste palate ţigăbneşti sunt construite prin fraudă şi evaziune
Cele mai multe dintre aceste palate ţigăbneşti sunt construite prin fraudă şi evaziune

Doi amărâţi din satul gălăţean Iveşti au fost chemaţi de judecători să răspundă cu averea personală pentru pagubele produse prin falimentul unei firme. Se pare că iveştenii au fost folosiţi de un clan de rromi din Grajduri (Iaşi) pentru a şterge urma afacerilor lor ilegale.

Ion Stegaru (36 ani ) şi Săndel Toader (62 ani), ambii din satul gălăţean Iveşti, au reuşit performanţa de a fi luaţi la întrebări de către judecători pentru o firmă ai căror acţionari au ajuns la un moment dat, dar pe numele căreia ei nu au tranzacţionat nici măcar o cutie de scobitori.

Întreaga poveste a început în august 2009, când Ileana Stănescu (39 ani) din satul Grajduri (Iaşi), aşezare cunoscută drept „capitala" mafiei ţigăneşti din Moldova, a „pasat" firma Moldosim DAS SRL celor doi iveşteni.

Aceştia au dat semnătură cum că preiau societatea aşa cum e, cu tot cu activ şi cu pasiv. Chiar dacă în actele oficiale s-a înregistrat că Ion Stegaru şi Săndel Toader ar fi achitat suma de 2.000 de lei, în realitate situaţia este exact invers. De ce ar plăti cineva care vinde o firmă, au descâlcit deja judecătorii: societatea Moldosim DAS SRL era plină de datorii şi, în plus, era cuprinsă în fluxul unor afaceri extrem de controversate derulate de mafia ţigănească.

Practic, iveştenii s-au pomenit că au de plătit sume uriaşe către diverşi furnizori şi către stat, în condiţiile în care ei nu au desfăşurat prin firmă nicio activitate.

De altfel, la scurt timp, în 2010, a fost declanşat falimentul societăţii, iar în 2011 firma intra în lichidare judiciară. Lucrurile însă nu aveau să se termine aici, dat fiind că lichidarea patrimoniului firmei nu a acoperit decât o parte infimă din datoriile ei, care se ridică la câteva sute de mii de euro.

Pe 1 martie 2012, Tribunalul Galaţi a decis atragerea răspunderii patrimoniale a celor doi asociaţi, care să suporte cu averea personală datoriile firmei ce nu pot fi acoperite în urma lichidării. Cum însă nici ei nu au cine ştie ce avere, paguba va rămâne în spinarea creditorilor şi a statului.

Ingineria financiară ţigănească a avut,deci, succes. Asta dacă nu cumva procurorii se vor sesiza, măcar în al doisprezecele ceas, că avem de-a face cu o fraudă şi că, de fapt, persoana care trebuie trasă la răspundere este Ileana Stănescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite