Grădiniţele din judeţul Galaţi, un pericol pentru copii. Locuri de joacă care pun în pericol sănătatea micuţilor şi alimente care depăşeau limita legală de zaharuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au verificat şapte grădiniţe particulare şi de stat, descoperind o multitudine de probleme, de la lipsa informării părinţilor cu privire la preţul pe care îl plătesc în fiecare lună pentru hrana copiilor până la blocuri alimentare învechite, cu veselă care se depozitează neigienic în coşuri de plastic.

La o grădiniţă din Tecuci s-a descoperit că nu existau autorizaţii de funcţionare sanitare şi ISU, întrucât dosarele erau depuse în vederea înregistrării pentru eliberarea ulterioară a acestora, iar o altă grădiniţă din acelaşi municipiu  nu deţinea autorizaţie sanitară de funcţionare. La o altă grădiniţă s-a constatat ca, în contractele încheiate cu părinţii, nu există informaţii cu privire la cât costă hrana copiilor pentru o lună.

Locurile de joacă

Un aspect pozitiv este că toate grădiniţele verificate îndeplineau condiţiile prevăzute în ordinul nr. 1955/1995, privind spaţiile de cazare, dar s-au constatat abateri grave vizavi de starea dotărilor exterioare în ceea ce priveşte asigurarea securităţii copiilor.

”La trei grădiniţe s-a constatat ca, în locul de joacă pentru copii din curtea gradinitei, existau echipamente de agrement care puteau pune în pericol securitatea copiilor. De exemplu, toboganul avea crapaturi sau zone rupte, balansoarul şi leagănul aveau scânduri putrede, iar vopseaua se exfoliase”, a declarat Carmen Mihaela Tudor, comisarul şef adjunct al CJPC Galaţi.

Calitatea alimentelor

La o altă grădiniţă din Tecuci nu se respecta meniul afişat, în sensul că micuţii au primit  la masa de prânz pulpe de pasăre în loc de piept de pui, asa cum era afişat. La alte două grădiniţe, copiii primeau ca desert produse care se înscriu în categoria produselor nerecomandate copiilor de vârsta preşcolară prin OMS 1563/2008. Practic, produsele respective depăşeau limita admisă de zaharuri şi grăsimi.

Dotarea blocului alimentar la o altă grădiniţă era jalnică. Astfel,  în bucătărie şi în spaţiile anexe existau corpuri de mobilier (cu rol în depozitarea şi păstrarea veselei şi alimentelor) cu melamină deteriorată,  suprafeţe utile cu vopsea scorojită şi uşi nefuncţionale în patru corpuri ale clădirii. Nu existau rastele pentru vesela folosită, vesela se depoziteaza in cosuri de plastic.

Informarea consumatorilor

Reprezentanţii CJPC Galaţi au descoperit că părinţii de la două grădiniţe nu erau informaţi despre cantităţile nete ale preparatelor care erau servite copiilor. Mai mult decât atât, nicio grădiniţă din cele şapte verificate nu informa părinţii despre componentele din alimentele servite copiilor  care provoaca alergii sau intoleranţă.

Inspectorii CJPC Galaţi au aplicat, deocamdată, doar avertismente, dispunându-se oprirea temporară a utilizării echipamentelor de joacă defecte şi a mobilierului cu probleme. De asemenea, au fost oprite de la utilizarea la hrana copiilor produsele care depăşeau limita legală de zaharuri şi grăsimi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite