Galaţi: Iată cine vă păzeşte banii!

Galaţi: Iată cine vă păzeşte banii!

Galaţi: Iată cine vă păzeşte banii!

Majoritatea filialelor mici ale băncilor gălăţene sunt păzite de agenţi care ar cadra mai degrabă cu imaginea de bunici respectabili Securitatea clienţilor precum şi a valorilor depozitate în bănci se află în mâinile unor paznici cu condiţie fizică modestă,  înarmaţi doar cu baston de cauciuc care pot reacţiona în faţa unor  atacatori  extrem de violenţi apăsând butonul de panică


Pentru orice gălăţean, care a trecut măcar odată pragul unei bănci din Galaţi, nu este o noutate faptul că prima persoană care te întâmpină în momentul în care intri este un bărbat respectabil, cel puţin ca vârstă, îmbrăcat în uniformă, diferită de la o firmă de pază la alta.

În afară de ţinută şi cele câteva accesorii de genul bastonului de cauciuc şi uneori a spray-ului iritant-lacrimogen, nimic nu indică faptul că respectivul bărbat poate, prin forţa proprie, să menţină securitatea valorilor, a funcţionarilor şi nu în ultimul rând a clienţilor băncii respective.

Dimpotrivă, sentimentul este de multe ori de amuzament şi asta deoarece gardienii care păzesc băncile au ori siluete filiforme, ori prezintă forme generoase, care cu greu le-ar premite să alerge după hoţi şi să-i imobilizeze.

Desigur, nu mai punem la socoteală faptul că majoritatea agenţilor care păzesc filialele bancare are vârste care depăşesc lejer jumătate de secol, deci ar fi numai buni de pensie.

Orice paznic e bun, numai să fie legea respectată


Fiecare obiectiv în care se efectuează operaţiuni cu bani sau alte valori trebuie, potrivit legii, nu doar să îndeplinească anumite normative de securitate logistică, ci şi să fie asigurat cu pază, alegerea firmei fiind lăsată la latitudinea beneficiarilor.

Paza este asigurată, pe timpul programului de lucru al băncii, de un agent, care practic are misiunea de a supraveghea unitatea. În cazul în care gardianul, de cele mai multe ori vârstnic, prea slab ori prea burtos sau fără echipament de apărare adecvat, este depăşit de situaţie, intră în schemă echipajul de intervenţie al firmei respective.La BRD, hoţii au intrat ca-n brânză


Una dintre circumstanţele care au favorizat reuşita jafului de la agenţia BRD, petrecut  luni, ar putea fi, pe lângă numărul redus al trecătorilor,  în zona respectivă,  şi calitatea pazei.

Agentul aflat în post,  în momentul jafului, era un om cu părul alb, peste care anii îşi puseseră în mod vizibil amprenta. În aceste condiţii, este lesne de explicat curajul  hoţilor, de a-i pune pistolul la cap şi de a da buzna peste cele două funcţionare din unitate, cărora le-au luat din gestiune 120.000 lei.

 Imediat după jaf, agentul a fost înlocuit, colegul căruia i-a fost încredinţată paza obiectivului şi a celor două noi funcţionare fiind un tip a cărui statură ar putea baricada lesne intrarea în bancă. Din cauza corpolenţei, nu a condiţiei fizice de excepţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: