Galaţi: Cântă la 30 de instrumente muzicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Cântă la 30 de instrumente muzicale
Galaţi: Cântă la 30 de instrumente muzicale

Gălăţeanul a scos peste 12 CD-uri de muzică uşoară şi populară, dar s-a consacrat la nivel naţional cântând la flaut

Este profesor la Liceul de Artă din Galaţi, catedra instrumente de suflat, unde predă flautul. Şi-a expus toate instrumentele muzicale achiziţionate de-a lungul anilor la casa părinţilor de la Braniştea.

De fapt, este vorba de o nouă casă, construită după inundaţiile care au lovit localitatea în urmă cu câţiva ani, pe care Nicu Mihai a umplut-o cu peste 30 de instrumente muzicale.

A cântat folk în studenţie, pe când activa în cenaclul „Flacăra” şi în „Amfiteatrul artelor”.

Cariera şi-a început-o la Constanţa, în 1977, odată cu repartizarea la Liceul de Muzică.  Acolo a creat o orchestră de muzică populară, cu care a organizat turnee în toată Dobrogea.

Anul următor a venit la Galaţi pentru a lucra la Şcoala Populară de Artă, dar consacrarea avea să vină după numirea în funcţia de director la Clubul CFR. În această calitate  a organizat o formaţie proprie, „Orfeu”, care a devenit cunoscută în municipiul Galaţi pentru spectacolele organizate în fiecare vineri seara în perioada 1983-1990.

Cântă în duet cu fiica sa
Odată cu numirea în funcţia de director la Centrul de Creaţie, cunoscut astăzi ca Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, cariera profesorului a luat o nouă turnură.

Am fost pasionat de această muncă. Mergeam în judeţ şi culegeam folclor, strângeam obiecte de artă, făceam etnografie”, ne declară profesorul Nicu Mihai.

A scos până acum 12 CD-uri ca solist de muzică uşoară şi populară. Îi place în mod deosebit să cânte în duete cu fiica sa, Mădălina Mihai, care a terminat Conservatorul şi Facultatea de Litere iar acum este profesor de canto la Liceul de Artă din Galaţi.

Au o priză atât de mare la public încât autorităţile locale din oraşele Năvodari şi Predeal şi-au făcut un obicei din a-i invita anual la festivităţile organizate pentru celebrarea zilelor celor două localităţi.

„Am fost învăţat să trăiesc arzând”
Nu vrea să fie văzut ca o persoană „trecută”, ci ca una deosebit de activă.
 Are satisfacţia de-a fi predat la elevi extrem de talentaţi, care au devenit ulterior cunoscuţi şi au optat la rândul lor pentru catedra de muzică. I-a rămas în minte o fetiţă din Braniştea, Ştefana Lepădatu, foarte talentată la flaut.
Ca mulţi copii talentaţi din România, micuţa provenea dintr-o familie modestă, care nu îşi putea permite să îi cumpere un flaut. Ştefana şi-a văzut visul împlinit după ce profesorul Nicu Mihai a reuşit să obţină o sponzorizare, prin intermediul căreia fetiţa a primit flautul pe care şi-l dorea.
Întrebări şi răspunsuri
De când aveţi pasiunea pentru instrumente muzicale?
Din clasa a patra părinţii m-au dat la Liceul de Artă din Galaţi. Am ajuns să cânt în timp la 16 instrumente muzicale. Am cântat la acordeon, la orgă, dar cele mai mari satisfacţii mi le-a adus flautul. Am cântat apoi la saxofon, clarinet, piculină, nai, fluieraşe, ocarină, drâmbă, ocarină şi caval.

Ce aţi alege între munca de profesor şi cea de solist?
Nu pot să fac o alegere. Trebuie să fie amândouă. Nu aş fi nimic dacă nu aş mai concerta. Pe de altă parte, dacă nu aş mai preda, nu ar mai rămâne nimic după mine. În concluzie, doresc să predau, dar şi să continui să cânt.


Ce îi place
Îmi plac oamenii sinceri, consacraţi caracterului uman. Mă simt bine alături de persoanele care ştiu să-i respecte pe cei de lângă ei ca oameni în primul rând. Asta e ceea ce contează cel mai mult, să respecţi identitatea celorlalţi.
Ce nu îi place
Detest minciuna şi ipocrizia. Oamenii care nu ştiu să aprecieze ce se face. Cei care pun interesul lor personal înaintea celui colectiv şi cărora nu le pasă dacă binele lor poate însemna răul celorlalţi.

Profil

Data naşterii: 29 aprilie 1953
Studii: Conservatorul „George Enescu” Iaşi
Familie: are o fiică

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite