Festival de film la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Intrarea publicului la spectacole este liberă

Festival de film la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Intrarea publicului la spectacole este liberă

Evenimentul este găzduit de Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi FOTO C Crângan

Evenimentul se va desfăşura în perioada 15-18 martie 2018, proiecţiile având loc în fiecare seară, de la ora 18,00. Organizatorul festivalului este Institutul Polonez din Bucureşti, în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Institutul Polonez din Bucureşti şi Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi invită publicul la CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez, eveniment ce se va desfăşura în perioada 15-18 martie.

„Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la Galaţi cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia şi în lume”, spun organizatorii. 

După proiecţiile de la Bucureşti şi Chişinău desfăşurate în toamna anului trecut, filmele pornesc acum la drum către alte oraşe. În perioada 15 martie-1 aprilie, proiecţiile în România vor avea loc la Galaţi şi Târgu Mureş, iar în Moldova – la Bălţi.

„Ediţia de anul acesta aparţine unor personaje care şi-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri şi pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranţă Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia şi al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda - „Imaginea de apoi”.

Spectatorii din Galaţi vor putea vedea patru filme poloneze. Festivalul începe joi, 15 martie, cu proiecţia producţiei americane „Grădina speranţei”, realizată de regizoarea de origine neozeelandeză Niki Caro. Filmul vorbeşte despre familia Antoninei şi a lui Jan Żabiński - directorul Grădinii Zoologice din Varşovia şi soţia lui – care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

Cu ocazia împlinirii anul trecut a 150 de ani de la naşterea Mariei Skłodowska-Curie, vineri, 16 martie, este prezentată o coproducţie internaţională în regia lui Marie Noëlle. Rolul genialei laureate poloneze a premiului Nobel este jucat de Karolina Gruszka, o actriţă cunoscută şi foarte talentată, iar pe ecran este prezent, printre alţii, şi renumitul actor polonez Daniel Olbrychski.

Filmul o prezintă pe Maria nu doar în rolul de cercetător, dar şi ca mamă, şi, mai înainte de toate, ca pe o femeie hotărâtă şi independentă. Aceste ultime două trăsături au fost nu o dată cauza problemelor sale, şi, cu toate acestea, mulţumită lor a reuşit să obţină succese uriaşe admirate de însuşi Albert Einstein, cu care se împrietenise.

Sâmbătă, 17 martie, poate fi vizionat filmul „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar şi Palme d’Or, precum şi al altor premii internaţionale importante. El este omul care, în toată creaţia sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viaţa noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viaţă a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor aminteşte încă o dată despre forţa umană şi cruzimea sistemului.

În încheierea CinePOLSKA, duminică, 18 martie, este proiectat filmul „Arta de a face dragoste” despre medicul polonez, care prin cartea sa bestseller omonimă, publicată în 1978 şi vândută în aproape 7 milioane de exemplare, a schimbat viaţa intimă a polonezilor. Viaţa sa personală a fost însă una extrem de complicată.

Povestea vieţii doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum şi dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara de duminică într-o atmosferă plăcută, dar şi că vor ieşi din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieţi.

Toate filmele vor avea subtitrare în limba română, iar intrarea va fi liberă,în limita locurilor disponibile.

Autoarea afişului CinePOLSKA din acest an este Sorina Vazelina, o tânără graficiană şi realizatoare de benzi desenate din Timişoara.

Programul Festivalului

15.03.2018, ora 18.00 - GRĂDINA SPERANŢEI / The Zookeeper's Wife
2017, SUA, 126 min., film biografic, dramă; Regia: Niki Caro; Distribuţia: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl şa; Vârsta recomandată: peste 13 ani.

Filmul prezintă povestea lui Jan Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varşovia, şi a soţiei acestuia Antonina, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au salvat peste 300 de evrei, ascunzându-i în vila lor aflată pe terenul grădinii. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

16.03.2018, ora 18.00 - MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. CURAJUL DE A CUNOAŞTE / Maria Skłodowska-Curie
Polonia, Belgia, Franţa, Germania, 2016, 95 min., film biografic; Regia: Marie Noëlle; Distribuţia: Karolina Gruszka, Charles Berling, Arieh Worthalter, Iza Kuna ş.a.; film în limba franceză, subtitrare în limbile română şi engleză; vârsta recomandată: peste 13 ani.

Filmul urmăreşte cei mai prolifici ani din viaţa renumitei savante poloneze Maria Skłodowska-Curie şi lupta acesteia pentru recunoaştere în comunitatea ştiinţifică dominată de bărbaţi la începutul secolului al XX-lea în Franţa. Acţiunea începe în anul 1905, atunci când Maria şi soţul ei, Pierre, merg la Stockholm să primească Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivităţii şi se încheie în anul 1911, atunci când savanta primeşte al doilea Premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie.

17.03.2018, ora 18.00 - IMAGINEA DE APOI / Powidoki
2016, Polonia, 99 min., film biografic; Regia: Andrzej Wajda; Distribuţia: Bogusław Linda, Bronisława Zamachowska, Zofia Wichłacz ş.a.; subtitrare în limba română; vârsta recomandată: peste 15 ani.

În 1945, în timp ce Stalin strânge pumnul în jurul Poloniei, faimosul pictor Władysław Strzemiński refuză să-şi adapteze arta la doctrinele realismului socialist. Este persecutat, demis din funcţia de profesor universitar, iar curând îşi va vedea opera scoasă din muzee. Cu ajutorul unora dintre studenţii săi, el începe să lupte împotriva partidului şi devine simbolul unei rezistenţe artistice împotriva tiraniei intelectuale.

18.03.2018, ora 18.00 - ARTA DE A FACE DRAGOSTE. POVESTEA MICHALINEI WISŁOCKA / Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej
Polonia, 2017, 117 min., film biografic; Regia: Maria Sadowska; Distribuţia: Magdalena Boczarska, Eryk Lubos, Justyna Wasilewska, Piotr Adamczyk ş.a.; subtitrare în limba română; vârsta recomandată: peste 15 ani.

Filmul spune povestea Michalinei Wisłocka, doctor renumit şi autoarea celui mai popular ghid de educaţie sexuală din Polonia. Prin intermediul cărţii sale, publicată în anii ’70, în perioada de glorie a Republicii Populare Polone, aceasta a reuşit să revoluţioneze viaţa sexuală a întregii ţări, purtând o luptă acerbă împotriva cenzurii dictate de sistem şi rezistenţei bisericii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: