Primarul din Izvoarele: „Viaţa revine la normal, oamenii încep să meargă la nunţi, la botezuri, nu se mai gândesc la cutremure”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagubele din casele oamenilor sunt mici şi uşor de reparat. Foto: Adevărul
Pagubele din casele oamenilor sunt mici şi uşor de reparat. Foto: Adevărul

Primarul comunei Slobozia Conachi, Ioan Neculau a declarat vineri că în urma evaluării caselor din satul Izvoarele, doar 21 prezintă crăpături după sutele de cutremure din ultima perioadă.

Potrivit acestuia, dintre cele 21 de case, 15 au pagube minore, de ordinul a cinci-şase sute de lei fiecare.

Primarul, membru al comisiei de evaluare a pagubelor, a adăugat că din aceasta mai fac parte trei specialişti de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii din Galaţi.

„E mult spus case avariate. Putem vorbi doar de case cu crăpături, unele mai mari, altele mai mici, 21 în total, dintre care patru mai grav. După cum spun specialiştii, ingineri constructori, aceste pagube sunt minore”, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute edilul din Slobozia-Conachi.

Ioan Neculau a adăugat că problema apei potabile în satul Izvoarele a fost rezolvată în bună măsură, la această oră existând doar două fântâni cu apă nepotabilă şi şase cu interdicţie pentru consumul apei de către femeile gravide şi copiii sub un an din cauza concentraţiei mari de nitraţi şi nitriţi. În sat sunt 81 de fântâni şi aproximativ zece puţuri de mare adâncime.

De altfel, în ultimele zile viaţa oamenilor din Izvoarele a revenit la normal, chiar dacă încă se mai aud zgomote ciudate din adâncime.

„Viaţa s-a normalizat în comună şi în localitatea Izvoarele. Oamenii au început să îşi repare casele, au început să îşi reia obiceiurile, să participe la nunţi şi la botezuri. Viaţa intră aproape în normalitate. Oamenii sunt într-o anumită măsură îngrijoraţi dar nu aşa cum au fost mai înainte. În ultimul timp, din ce în ce mai puţine voci arată cu degetul către alte instituţii. La început, majoritatea arătau cu degetul spre anumite intreprinderi industriale din zonă. Acuma nu. Cu două zile în urmă s-a auzit o bubuitură surdă, fără să se facă niciun fel de mişcare seismică, care ne-a reamintit că aici au fost multe cutremure. Cutremurele mai mici nu se mai sesizează”, a povestit Neculau.

O parte dintre săteni nu cred, însă, datele raportului ştiinţific prezentat la sfârşitul săptămânii trecute de ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, potrivit căruia principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică, pânza freatică ridicată „amplificând” semnalul sonor şi „afectând un pic mai mult casele dintr-o anumită parte a satului Izvoarele”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite