Congresul Naţional de Istorie a Presei, cu soldaţi îmbrăcaţi în contume de la 1900 şi multe premii

Congresul Naţional de Istorie a Presei, cu soldaţi îmbrăcaţi în contume de la 1900 şi multe premii

Lucrările au avut loc în sala Aula Magna a Universităţii "Dunărea de Jos". Foto: Adevărul

Evenimentul a debutat la Catedrala Arhiepiscopală cu o slujbă de pomenire a ostaşilor români, căzuţi în primul Război Mondial, oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu IPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deschiderea propriu-zisă a congresului a avut loc în aula Magna, acolo unde invitaţii au avut parte şi de o surpriză: câţiva tineri de la Asociaţia "Tradiţia Militară" au intrat în sală îmbrăcaţi în costume militare de la 1900. Ei au prezentat jurământul soldaţilor şi şi-au descris uniformele militare reprezentând diferite arme.

Apoi, au vorbit pe rând preşedintele Asociaţiei omâne de Istorie a Presei, prof. univ. dr. Ilie Rad, vicepreşedintele acestei asociaţii, conf. univ. dr. Marian Petcu, iar din partea organizatorilor lect. dr. Cătălin Negoiţă, de la Facultatea de Litere şi Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii "VA Urechia". Au mai luat cuvântul Dona Tudor, realizator TVR şi jurnalistul Nicolae Melinescu.

Tot în acest cadru festiv s-au acordat şi câteva premii. Premiul "Sever Cărpenişan" a fost acordat lui Radu Macovei, din partea Filialei ARIP Dobrogea, pentru întreaga activitate jurnalistică. Express TV, prin redactorul şef, Ramona Hilohe a acordat premiul "Între oglinzi paralele" jurnalistului Nicolae Melinescu. Biblioteca Judeţeană a acordat premiul "Urechia" conf. univ. dr. Marian Petcu, primul preşedinte al ARIP, în vreme ce Filiala Basarabia ARIP, prin reprezentantul său cercetător dr. Maria Danilov, de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a acordat o distincţie pentru Aurelia Lăpuşan, preşedintele Filialei Dobrogea a ARIP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: