Centrul de afaceri al vicepremierului Ştefan, scutit de un impozit de 775.000 de lei. Este închiriat integral unei firme publice care iese an de an în pierdere
0Imobilul este închiriat unei societăţi deţinute chiar de Primăria Galaţi, de la care firma lui Ştefan obţine o chirie de peste 360.000 de lei pe an. Scutirea a fost aplicată deja pentru 2017 şi 2018, prilej cu care firma Navrom Centru de Afaceri a fost scutită de plata a 150.000 de lei. Pentru 2019 şi 2020, s-a propus Consiliului Local o scutire de 625.000 de lei.
O clădire care aparţine uneia dintre firmele vicepremierului Viorel Ştefan (PSD) a fost scutită de la plata impozitelor în urma unei decizii controversate a Consiliului Local Galaţi. Decizia, bazată pe prevederile legale privind „ajutorul de minimis individual” (o măsură considerată de legiuitor ca fiind „excepţională”, pentru situaţii ce pot avea impact major asupra comunităţii), a fost luată la propunerea primarului Ionuţ Pucheanu, colegul de partid al vicepremierului.
În urma acestei decizii, care a fost motivată ca având drept scop „atragerea investitorilor”, firma Navrom Centru de Afaceri SRL Galaţi (care este deţinută de compania TTS Bucureşti, unde Viorel Ştefan este acţionar semnificativ) a fost scutită pe anii 2017 şi 2018 de plata sumei de 150.000 de lei. Firma vicepremierului este singura din Galaţi care a avut parte de o astfel de facilitate fiscală din partea autorităţilor locale.
Pentru anii 2019 şi 2020, primarul Ionuţ Pucheanu a iniţiat un nou proiect de hotărâre pentru ca Navrom Centru de Afaceri SRL Galaţi să beneficieze de scutiri de impozite locale şi mai consistente. Mai precis, conform proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 23 noiembrie a CL, firma vicepremierului urmează să beneficieze de o scutire ce se ridică la 625.000 de lei (circa 135.000 de euro). Nici de această dată nu există alte companii din oraş propuse pentru un astfel de ajutor public.
Şansele ca proiectul de hotărâre să fie aprobat sunt foarte mari, având în vedere precedentul şi faptul că în Consiliul Local de la Galaţi coaliţia PSD-ALDE-UNPR are o majoritate zdrobitoare. În acelaşi timp, însă, reprezentanţii Opoziţiei au anunţat că vor sesiza Agenţia Naţională de Integritate şi, eventual, procurorii, deoarece consideră că scutirea de impozite are la bază o situaţie gravă de conflict de interese.
Clădirea care beneficiază de scutiri (un fost cămin pentru marinarii aflaţi în tranzit) este închiriată integral chiar de către Primăria Galaţi, prin intermediul companiei publice Cons Management Parc de Soft SRL (la care Consiliul Local şi Consiliul Judeţean au câtea 50% din acţiuni).
Calculul financiar prezentat CL privind scutirea
Pentru cei 3.227 de metri pătraţi ai imobilului municipalitatea plăteşte firmei vicepremierului, anual, o chirie de aproape 80.000 de euro (respectiv 2 euro pe mp pe lună), la care se adaugă costurile pentru încălzire şi energie electrică, care sunt facturate separat. În total, suma anuală achitată de firma publică este de peste 600.000 de lei.
La rândul ei, Cons Management Parc de Soft SRL subînchiriază părţi din imobil unor firme de IT (gradul de ocupare este de circa 30% - adică 1.360 mp din 3.227 mp - după cum ne-a confirmat Primăria Galaţi) cu 4,5 euro pe metrul pătrat pe lună, preţ care include şi costul utilităţilor.
Din amintita activitatea de subînchiriere, societatea cu capital public nu reuşeşte însă să-şi acopere cheltuielile. Conform bilanţurilor contabile pe ultimii ani, Cons Management Parc de Soft SRL a înregistrat pierderi, fiind nevoie ca acţionarii (CL şi CJ Galaţi) să acopere deficitul prin majorări de capital ce au depăşit 350.000 de lei.
Parcul de Soft, „boală grea” la Galaţi
Ultimul control al Curţii de Conturi (făcut în 2016 şi publicat în 2017) arată că la societatea Cons Management Parc de Soft SRL s-au produs numeroase abateri financiare. Spre exemplu, s-a descoperit că Navrom Centrul de Afaceri SRL a încasat de la societatea publică Cons Management Parc de Soft SRL un tarif peste preţul reglementat prin lege la energia termică. Suma facturată a fost de 298 lei/gicalorie, fapt care a produs supraîncasări de 117.000 de lei doar în 2016.
Inspectorii de audit au constatat şi că societatea publică a achiziţionat în 2016 produse şi servicii în valoare cumulată de 4.667 lei, „care nu au legătură cu obiectul de activitate al agentului economic şi nu contribuie la realizarea obiectivelor previzionate, în condiţiile în care operatorul economic se confruntă cu dificultăţi în achitarea datoriilor (chirie, utilităţi) către proprietarul imobilului“.
Curtea de Conturi dă şi exemple: „perie de coafat, hrană pentru câini, analiză RMN, whisky, cremă de faţă, bijuterii, conserve de ton, apă de toaletă, gel de duş, bloc de desen, ciocolată, vin, lichior, selfie-stick, candele“, la care adaugă şi faptul că reprezentantul Primăria Galaţi în Adunarea Asociaţilor a încasat nelegal 12.000 de lei.