Celebrele vinuri „Dealul Bujorului” vor fi îmbuteliate din nou la Târgu Bujor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asta după ce ani de-a rândul Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie a vândut pe piaţă doar vinuri vrac.

Tradiţia vinurilor „Dealul Bujorului” începe undeva la 1775, atunci când au fost atestate primele vii în zona localităţii Târgu Bujor. Atestările istorice spun că în 1873, podgoriile aveau 152 de proprietari. Reforma agrară a transformat aceste vii în GAS (Gospodărie Agricolă de Stat), care s-a transformat în IAS, în 1960. Printr-un decret de stat, în 1977 se înfiinţează Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie.

Aflată în prezent în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, staţiunea de la Târgu Bujor este dependentă de alocaţiile bugetare, care, în ultimii ani, sunt din ce în ce mai mici pentru cercetare. Pe de altă parte, oamenii de acolo nu pot să înţeleagă de ce o staţiune care are peste 4.000 de ha de viţă-de-vie pe rod nu poate să se folosească de acest lucru şi să aibă venituri mai mari pentru cercetare.

Ani de-a rândul, cei care lucrează la Staţiunea de de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru şi-au dorit o staţie proprie de îmbuteliere. Îşi doreau cu ardoare să valorifice produsul muncii lor, un vin cu tradiţie, dar care în ultimii ani se vindea doar vrac. În 2009, cei care conduc această unitate au încercat să depună un proiect pentru a obţine finanţarea europeană necesară construirii unei staţii de îmbuteliere. Au fost refuzaţi atunci, fără nicio explicaţie. Anul trecut au depus din nou documentaţia şi în sfârşit au obţinut finanţarea. „Le-am dat deja autorizaţia de construire a acestei staţii şi în curând vor începe lucrările. Noua staţie de îmbuteliere va fi amplasată chiar în interiorul combinatului de vinificaţie”, spune primarul localităţii Târgu Bujor, Laurenţiu Gîdei.

image

În prezent, podgoria are aproape 4.000 de ha, întinse pe raza mai multor localităţi: Bujoru, Smulţi, Oancea şi Bereşti. În podgorie se cultivă soiuri de viţă-de-vie pentru producerea vinurilor roşii de calitate superioară cum ar fi: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Băbească Neagră şi soiuri pentru producerea vinurilor de consum curent: Fetească regală, Aligote, Rkaţiteli. La Bujoru, Bereşti şi Smulţi, pe terenuri mai puţin fertile, se cultivă soiri pentru producerea vinurilor albe de calitate superioară: Fetească albă, Riesling italian, Muscat Ottonel sau Şarbă.

Vinurile „Dealul Bujorului” au primit în ultimii şapte ani nu mai puţin de 13 distincţii la concursurile naţionale şi internaţionale. În 2006, la „Cabernetul Sauvignon” a primit Medalia de Bronz, iar “Merlotul” de Bujoru şi “Sârba” au primit Diplome de Onoare la un festival de profil desfăşurat la Timişoara. Tot în 2006, dar la Bucureşti, „Cabernetul Sauvignon” a obţinut Medalia de Argint. Doi ani mai târziu, „Rieslingul Italian” foarte dulce produl la SCDVV Târgu Bujor şi alintat „Prinţesa Covurluiului” a câştigat Medalia de Aur, asta în ciuda faptului că în concurs erau şi vinuri din alte podgorii renumite.

În prezent, vinurile vrac se comercializează sub denumirea Statiei de Cercetare, dar brandul „Dealul Bujorului” a fost înregistrat la OSIM şi odată cu finalizarea lucrărilor la staţia de îmbuteliere va fi folosit din nou pentru vinurile care vor fi comercializate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite