Cea mai veche statuie a lui Eminescu din România a fost vandalizată din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit o tradiţie ca în preajma sărbătoririi poetului naţional din parcul care-i poartă numele, statuia lui Eminescu să rămână fără mâna muzei Veronica Micle. Există cineva care are grijă să smulgă mână care ţine la rândul ei o flamură.

Statuia, veche de peste 100 de ani, a fost vandalizată pentru prima dată în urmă cu opt ani. Atunci autorităţile locale au apelat la sculptorul Gheorghe Andreescu pentru reîntregirea statuii.

Prima mână a fost făcută din gips şi lipită cu o soluţie polimerică. N-a rezistat foarte mult, că a fost furată! Artistul gălăţean a mai făcut încă o mână, de această dată din marmură, care a dispărut şi ea după o perioadă.

În acel moment, autorităţile au decis semnarea unui contract cu artistul gălăţean prin care acesta să asigure nu mai puţin de cinci mâini de schimb.

Joi dimineaţă, muza lui Eminescu a rămas din nou fără mână. Artistul mai are una de rezervă, dar spune că este hotărât să nu mai facă niciuna. S-a săturat ca numele lui să fie asociat cu vandalizarea statuii.

image

Artistul este supărat că autorităţile nu au luat în calcul până acum planul lui de siguranţă pentru statuie. Acesta prevedea în primul rând înălţarea soclului pe care se află statuia, dar şi izolarea acesteia de zona de promenadă.

Vestea vandalizării statuii a ajuns repede şi la consilierii locali, care au luat în calcul montarea unor camere de supraveghere în zonă.

Statuia lui Eminescu din parcul cu acelaşi nume a fost sculptată în anul 1911 de Frederic Storck. Lângă aceasta se organizează de cel puţin două ori pe an (15 ianuarie şi 15 iunie) activităţi culturale dedicate poetului naţional.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite