În România mileniului III, zece oameni au murit de frig la Galaţi de la începutul anului. Un bărbat a decedat după ce rudele l-au abandonat

În România mileniului III, zece oameni au murit de frig la Galaţi de la începutul anului. Un bărbat a decedat după ce rudele l-au abandonat

Pentru zece gălăţeni ajunşi la spital cu hipotermie medicii n-au mai putut face nimic FOTO Arhivă

Victimele sunt nu doar oameni fără adăpost, ci şi persoane scare au locuinţă, dar sunt abandonate de rude. Absolut revoltător este cazul unui bărbat de 67 de ani din Vânători. Bolnav de cancer, omul a fost lăsat de rude, pur şi simplu, să moară de frig şi de foame. Abandonarea unui bolnav este o faptă pedepsită de legea penală.

Frigul instalat de la începutul lui 2018 a făcut numeroase victime la Galaţi: nu mai puţin de zece persoane au decedat de hipotermie, iar cinci dintre acestea sunt oameni cu locuinţă şi cu rude care ar fi trebuit să aibă grijă, cel puţin la nivel teoretic, de ei.

Ultimele două victime ale gerului au fost înregistrate pe 1 şi 2 martie. Pe data de 1 martie, dimineaţa, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost adus din stradă, în stare foarte gravă, un bărbat care însă nu avea acte asupra lui. Omul a decedat la scurt timp, iar medicii legişti au stabilit drept cauză a morţii hipotermia.

Pe data de 2 martie, un alt bărbat, în vârstă de 67 de ani, fără adăpost, a fost luat tot de pe stradă, în urma unui apel la 112. Prezenta simptome de hipotermie, avea degerături cumplite la picioare, iar starea lui generală era foarte gravă. A decedat în jurul orei 20,00, în aceeaşi zi, iar autopsia a stabilit că hipotermia a fost cauza decesului, dar şi bărbatul suferea şi de alte boli cronice şi se aflase şi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Precedenta victimă a fost o femeie de 74 de ani care locuia fără forme legale în oraşul Galaţi. Femeia a fost preluată în comă de un echipaj al Ambulanţei de la casa aproape dărâmată unde locuia, după ce la 112 se primise un telefon de la unul dintre vecini. A decedat pe 26 februarie la Spitalul de Urgenţă Galaţi, iar autopsia a relevat drept cauză a morţii hipotermia.

Cu doar trei zile înainte, tot de frig a a murit şi o femeie de 57 de ani, care a fost găsită în şoc hipotermic, într-un parc, cu o alcoolemie de 1,50 la mie. Victima avea familie şi locuinţă, dar obişnuia să plece de acasă frecvent, fiind bolnavă de schizofrenie şi de etilism cronic.

Însă cel mai revoltător dintre aceste cazuri s-a petrecut pe 19-20 februarie. Un bărbat de 67 de ani, din localitatea gălăţeană Vânători a fost preluat din propria locuinţă, în stare foarte gravă. El a decedat după nici 24 de ore.

Potrivit medicilor, bărbatul fusese găsit în comă, cu hipotermie severă (casa în care acesta locuia era neîncălzită), acesta fiind şi cauza care i-a provocat moartea, pe fondul unei afecţiuni cronice. Mai pe înţelesul tuturor, omul suferea de cancer şi a fost lăsat de rude să moară de frig, în casă.

Necropsia făcută la Serviciul de Medicină Legală Galaţi a scos la iveală faptul că sistemul imunitar al victimei era în colaps, însă şi că bărbatul suferise şi de malnutriţie. Mai exact, nu mâncase de câteva zile, ceea ce a agravat simptomele bolii şi a facilitat instalarea hipotermiei.

Ce spune legea penală despre aceste decese

Din punct de vedere legal, aparţinătorii (rudele) unei persoane aflată în dificultate au obligaţia de a se ocupa de aceasta, în caz contrar riscând chiar o pedeapsă penală. Şi autorităţile pot fi trase la răspundere pentru „lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”.

Iată ce prevede t articolul 203 din Noul Cod Penal: „ Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. (1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Deocamdată nicio autoritate a statului nu s-a sesizat în cazul celor cinci gălăţeni care au decedat de hipotermie după ce au fost neglijate grav de rudele care, acum, le vor moşteni averea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: