Vinul vândut la poartă rotunjeşte pensia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-şi completa veniturile în perioada sărbătorilor pascale, mulţi pensionari au ieşit cu licoara lui Bachus la poartă. Vânzătorii sunt oameni trecuţi de 70 de ani şi se plâng că vânzările merg prost. Micii producători se plâng că vor rămâne în continuare cu vinul în beci.

În cartierele mărginaşe din Focşani, localnicii au scos la poartă sticle de vin şi ţuică. Aurel Tănase are 72 de ani şi stă în faţa porţii casei sale cât e ziua de lungă, doar-doar mai strange vreun ban pentru a-l pune deoparte.


"Pensiile sunt foarte mici şi trebuie să mai facem şi noi un ban cinstit. Fac asta şi din pasiune, dar şi pentru a mai scăpa de plictiseală. Dacă mulţi dintre pensionari se gândesc doar la înmormântare, eu sunt altfel. Mă simt în putere şi îmi place să-mi trăiesc viaţa aşa cum îmi place", susţine bărbatul.


Chiar dacă stă acum la oraş, acesta spune că nu a uitat perioada copilăriei, când stătea cu părinţii la ţară şi vindea vin şi ţuică. Afacerea mergea însă mult mai bine atunci. Acum, doar muncitorii de pe şantiere îi mai fac vânzare, chiar dacă preţul de 4 lei pentru un litru de vin nu este considerat unul foarte mare.


Vecinul său, Vasile Buzatu (77 de ani) vinde vin de viţă nobilă, Fetească şi Sauvignon. "Stau aici de la începutul săptămânii şi nu am dat decât cinci litri de vin. Nu facem bani nici măcar pentru înmormântare. Merge prost, dar poate vor creşte vânzările odată cu venirea sărbătorilor pascale", speră bărbatul.

Bucureştenii fac vânzare bună

Aurel Tănase spune că, până a ieşi cu vinul la vânzare, cheltuieşte mii de lei doar pentru cules. "Din tată în fiu, în familia noastră există tradiţia de a face vin. Asta am învăţat şi asta ştiu să fac dintotdeauna.


Plătesc oameni pentru cules cu 40 de lei pe zi, plus masa şi cazarea lor. Preţul vinului a scăzut foarte tare şi numai merge aproape deloc. Eu am vin natural, nu din pastile. Nu pot să-mi bat joc de oameni şi să am scandal cu ei la poartă. Aştept să vină bucureştenii, să-mi ia cantităţi mai mari", spună bătrânul.


Vând şi vin vechi de 10 ani


Focşănenii vând la poartă şi vin vechi, mai puţin căutat din cauză că că preţul este mult mai piperat. "Mai am vin şi din anul 2000. Îl mai ţin, doar nu o să îl arunc, după ce am muncit atât pentru el. Mai fac şi ţuică de prune sau, uneori, chiar din vin. Tot ce produc încerc să vând, că nici eu nici soţia nu bem", recunoaşte Aurel Tănase.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite