Vecinii combinatului de porci cer despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi localnici din Goleşti strâng semnături pentru a înainta un memoriu la Prefectură. Comisarii de mediu au stabilit că ultima poluare nu a fost una accidentală. Mai mult, au fost stabilite măsuri concrete pentru restrângerea efectelor cauzate de poluare.

Mai mulţi localnici dar şi proprietari de terenuri agricole din Goleşti sunt decişi să ajungă până la uşa Guvernului pentru a rezolva problemele cauzate de combinatul Premium Porc. Unul dintre ei a început să strângă semnături de la cei nemulţumiţi de mirosurile puternice, care vin în permanenţă dinspre combinatul de porci. Pe listă se vor adăuga cu siguranţă şi cei care au avut de suferit din cauza dejecţiilor deversate pe semănăturile lor.

„Eu m-am stabilit de curând la Goleşti, mi-am făcut casă aici însă nu ştiu când mă voi muta. Am vorbit şi toţi vecinii sunt nemulţumiţi de mirosurile de la bălegarul de porc, vom face un memoriu pe care îl vom înainta autorităţilor", a declarat Costel Albu. Chiar şi primarul comunei a avut probleme din cauza combinatului.

„Am o bucată de teren şi am fost acolo săptămâna trecută. Am găsit în capătul terenului furtunul cu care se transportă dejecţii. Pentru că l-au tras pe proprietăţile oamenilor, când s-au executat lucrări agricole, s-a trecut cu plugul, cu discul, cu tractoare peste el şi era normal să cedeze. Normal era să ceară permisiunea de a traversa terenurile şi să îl îngroape", a declarat Alexandru Zar, primarul comunei Goleşti.

Tăcere la combinat

De la prima declaraţie, conducerea combinatului a găsit în permanenţă motive de a refuza un dialog pe tema deversării de deşeuri în Milcov, soldată cu moartea peştilor şi afectarea terenurilor agricole. Comisarii de mediu au stabilit că poluarea nu a fost accidentală.

„În opinia comisarilor de mediu nu a fost o poluare accidentală ci o încălcare a prevederilor de mediu", a declarat Gheorghiţă Berbece, directorul Gărzii de Mediu Vrancea.

„Au fost impuse, pe lângă măsuri urgente de stopare a poluării şi refacere a mediului, o serie de măsuri care au ca scop prevenirea unor astfel de practici", a completat directorul Gărzii de Mediu.

Amenda aplicată pentru încălcarea prevederilor de mediu a fost de 130.000 pentru cele două firme care funcţionează în cadrul combinatului. Proprietarii de terenuri spun că au discutat cu reprezentanţi din conducerea combinatului şi că ar trebui să fie despăgubiţi. Până atunci, vorbele rămân doar vorbe.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite