FOTO Primăria pornită să pună la pământ toţi corcoduşii din oraş. Tone de fructe, numai bune de compot, zac pe străzi după „raidurile“ drujbarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Focşani, prin Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice, a pregătit un buget de peste 350.000 de lei pentru tăierea a 436 de pomi fructiferi de pe domeniul public.

Contractul privind tăierea arborilor fructiferi a fost obţinut de SC Abies Forte, din Miercurea Ciuc,  iar în locul pomilor fructiferi vor fi plantaţi copci ornamentali.

Cei mai mulţi copaci care vor dispărea din peisajul urban sunt corcoduşii, cărora autorităţile le-au pus mai de mai mult timp gând rău, sub considerentul că aceşti pomi, în perioada de fructificaţie, produc o mizerie de nedescris pe trotuare.

Deşi firma din Miercurea Ciuc care a câştigat licitaţia de extragere a copacilor ar fi putut să-şi înceapă treaba încă de acum două luni, tăierea pomilor a început abia din această săptămână, când corcoduşii sunt plini de fructe. Motiv de reproş din partea oamenilor către muncitorii care încărcau într-un camion pomii tăiaţi, lăsând în urma lor, pe jos, fructele căzute.

image

“Dacă tot nu s-au apucat când trebuia de tăiat, puteau să mai aştepte până se termină cu corcoduşele, sau să încerce cu alţi copaci, care nu mai au fructe”, ne-a spus o localnică. În locul pomilor fructiferi, municipalitatea va planta anul viitor copaci ornamentali.

Contractul privind tăierea arborilor fructiferi a fost obţinut de SC Abies Forte, din Miercurea Ciuc,  care va încasa pentru această operaţiune suma de 198.731 de lei.

Conform DDSP, în Focşani  vor fi replantaţi la loc 419 arbuşti.

„Se va proceda mai întâi la extragerea pomilor fructiferi, curăţirea/nivelarea terenului în zonele afectate de extragerea cioatelor, urmată de plantarea propriu-zisă cu specii de copaci rezistente la geruri, umbră, fum, gaze, puţin pretenţioase faţă de sol, cu un colorit vesel şi lucrări de întreţinere până la fixarea definitivă în sol a acestora. Ca specii se propun răşinoase în număr de 104 bucăţi, foioase-260 bucăţi şi arbuşti foioase-55 exemplare. Pe lângă speciile lemnoase, în reamenajarea spaţiilor verzi se va realiza şi înierbarea zonelor excedentare de pe care s-au extras cioatele, însumând o suprafaţă de 2.500 mp, recomandându-se un gazon rezistent la umbrire”, se arată în proiectul DDSP.

Municipalitatea şi-a propus ca întreaga acţiune să se desfăşoare pe parcursul a patru ani. Astfel, în anul I va avea loc extragerea arborilor fructiferi, iar în anii II, III şi IV se va trece la plantare, completări şi lucrări până la recepţia definitivă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite