Mihail Fâsan, inginerul cu vocaţie de pedagog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre dascălii de referinţă din sistemul de învăţământ vrâncean, apreciat deopotrivă de elevii săi, dar şi de colegi pentru multitudinea de activităţi în care se implică.

Deşi inginer la bază, cu invenţii şi inovaţii la activ, profesorul focşănean se află la catedră de 23 de ani, timp în care şi-a descoperit vocaţia de pedagog. Spune că un merit important în formarea sa ca om l-a avut tatăl său, care de mic l-a desprins din satul natal, Păuneşti, pentru a-l aduce la oraş pentru a învăţa carte.

Omagiu tatălui

„Este un omagiu pe care vreau să îl aduc pe această cale tatălui meu, care s-a sacrificat când eu treceam în clasa a doua şi m-a adus la Focşani, unde am stat cu chirie, cu dorinţa sa expresă de a învăţa carte, ceea ce s-a şi întâmplat. Voia să devin cineva în viaţă şi consider că nu l-am dezamăgit", ţine să menţioneze Mihail Fâsan.

A studiat la Şcoala Nr. 10 din Focşani, iar liceul la urmat la „nr.1", unde spune că i s-a insuflat dragostea pentru inginerie.

„De mic am fost atras de tehnică. Tot timpul meşteream câte ceva. Am ajuns la inginerie şi datorită actualului director al liceului în care am învăţat, domnul Danielescu, care m-a sfătuit şi a insistat pe lângă mine să urmez facultatea la Iaşi. După absolvirea facultăţii am fost angajat ca inginer la ISEH Focşani, dar în două săptămâni am fost solicitat să ţin cursuri de policalificare. Responsabila pe latura de învăţământ, Liana Meşină, a descoperit în mine un om cu vocaţie pedagogică", spune recunoscător Mihail Fâsan, care mărturiseşte că tot datorită aceleaşi doamne a ajuns doi ani mai târziu la catedră.

Deşi recunoaşte că limbajul inginerilor este unul limitat mai mult la zona tehnică, din cauza disciplinelor din anii de studii axate în principal pe cunoştinţe din această zonă, în cazul lui Mihail Fâsan lucrurile au stat diferit.

Spune că a avut parte de un anturaj care l-a canalizat spre lectură, în timpul studenţiei făcând parte din cunoscutul Cenaclu „Columna" al studenţilor din Iaşi. Experienţă care i-a prins bine mai târziu, când în calitate de profesor îndrumător a reuşit să obţină cu trupa de teatru a liceului trofeul Stagiunii Teatrale a Elevilor Vrânceni.

Predă la catedră din 1989, iar la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau", unde şi-a petrecut viaţa de licean este titular din 1990.

„Este o satisfacţie enormă să fiu coleg cu cei care mi-au fost promotori, dar şi cu unii dintre foştii mei elevi. Este o stare de spirit cu totul deosebită aici la noi. E aceeaşi satisfacţie pe care o trăiesc acum cu copilul meu, student în anul IV la Electrotehnică în Iaşi, care anul acesta m-a înlocuit cu succes ca director de tabără la Gălăciuc, după ce m-am ocupat eu de această activitate timp de 20 de ani", precizează profesorul.

Profesorul Fâsan a acordat o importanţă aparte şi pregătirii sale profesionale, în ultimii ani fiind prezent la multe cursuri de specialitate de formare psihopedagocică dar şi de management educaţional.

„Lucrând cu elevii, trebuie să impui respect prin a fi bine pregătit profesional. Iar el la rândul meu am învăţat foarte multe de la ei, pentru că îi tratez ca parteneri şi colegi de muncă. Iar rezultatele au venit de la sine", conchide Mihail Fâsan.

Întrebări şi răspunsuri:

În aceste vremuri tulburi, mai aveţi puterea să credeţi în meseria de dascăl?

Ca om, chiar dacă statutul de astăzi al cadrului didactic este într-o lumină nefavorabilă, el neavând parte de recunoştinţă socială şi nici financiară, cred în această profesie, lucru pe care îl insuflu şi elevilor mei.

Ce pasiuni aveţi?

Plec foarte mult în excursii şi drumeţii cu elevii sau cu familia. De asemenea, sunt pasionat de calculatoare. Dar poate cel mai mult îmi place să merg la spectacolele de teatru. Sunt nelipsit de la piesele care se joacă la Focşani şi elevii mei ştiu acest lucru, pentru că i-am luat de fiecare dată cu mine.

Ce-i place

Să lucrez cu copiii, să stau printre ei. Îmi place să îndrum tinerii în activităţi extracuriculare. Ca să-i înţeleg pe tineri a fost nevoie să le învăţ limbajul de comunicare, sistemul lor de valori fiind diferit de al nostru.

Ce nu-i place

Nu-mi place politica. Consider că implicarea politicului în şcoală a dus la un regres al învăţământului. Nu-mi place să pierd timpul fără să fac ceva. În „agenda" pe care o port în cap tot timpul meu este bine programat pe zile şi ore şi nu am timp să mă plafonez.

Profil
Născut. 7 octombrie 1961, comuna Păuneşti, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Mecanică-Universitatea „Al.I.Cuza" Iaşi
Ocupaţia. Profesor-inginer la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau"
Familie. Căsătorit, un copil.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite