Investitor focşănean: „Am cheltuit 5.000 de lei pe un proiect ca să fac afaceri cu ajutor de la stat, dar nu am primit niciun ban!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio întreprindere mică sau mijlocie nu a beneficiat de facilităţi fiscale prin programul de ajutor de stat. Pentru a primi ajutor de la stat, o firmă trebuie să deruleze o investiţie pe teritoriul Focşaniului, a cărei valoare este de peste un milion de euro şi să creeze minim 50 de locuri de muncă.

În luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Local Focşani aproba pentru anul 2011 un buget de 200.000 de euro pentru schema de ajutor de minimis (n.r. ajutor de stat) pentru stimularea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă în municipiul Focşani. Scopul hotărârii priveşte susţinerea dezvoltării sectorului IMM-urilor, prin derularea unor investiţii de cel puţin un milion de euro, care să ducă la crearea a măcar 50 de noi locuri de muncă.

În schimb, firmele care au curajul să se înhame la o astfel de acţiune ar urma să beneficieze de scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri pentru o perioadă de trei ani.
„Până acum nu s-a arătat nimeni interesat de acest ajutor, care are un buget de 500.000 de euro până în anul 2013. Trebuie să îndeplinească nişte condiţii pentru a primi facilităţi fiscale, precum valoarea investiţiei, numărul de personal angajat, profilul de activitate", ne-a declarat Nataşa Nemeş, directorul economic al Primăriei Focşani.

„Ajutoarele ajung la cine trebuie"
Deşi sunt interesaţi, patronii firmelor mici şi mijocii din Vrancea sunt sceptici că aceste forme de ajutor de la stat vor ajunge la ei, suspicionând că se acordă pe ochi frumoşi.
„Am o fabrică de mase plastice şi anul trecut am accesat pentru un ajutor de minimis în valoare de 200.000 de euro ca să-mi extind activitatea cu prelucrate de polipropilenă şi folie. Deşi m-am calificat, mi s-a spus că s-au epuizat fondurile, asta în condiţiile în care numai proiectul m-a costat 5.000 de lei, bani daţi de pomană", ne-a spus Niţică Ciubotaru, patronul unei fabrici de mase plastice din Focşani.

Şi şeful IMM Vrancea spune că puţine firme au acces la această formă de ajutor.
„Am discutat cu foarte mulţi patroni de întreprinderi mici şi mijlocii şi mi-au spus că ori criteriile sunt greu de îndeplinit, ori bugetul este foarte mic. Oamenii, săracii, îşi fac dosare, dau bani grei, iar atunci când se aprobă câştigă cine trebuie. Pentru nişte scutiri de impozite pe terenuri ţi se cere să angajezi 50 de oameni, ori 20 de IMM-uri din Vrancea nu au la un loc atâţia angajaţi", precizează Ion Roman, preşedintele patronatului IMM-urilor din judeţ.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite