Interlopul Costică Argint, care s-a îmbrăţişat la Roma cu Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Cioroianu, vrea să-şi cureţe cazierul

Interlopul Costică Argint, care s-a îmbrăţişat la Roma cu Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Cioroianu, vrea să-şi cureţe cazierul

Adrian Cioroianuşi Costică Argint, într-un moment de "tandreţe" la Roma Foto Arhivă

Liderul rromilor din Italia, Costică Argint, a spus că vrea să introducă o acţiune în instanţă, pentru redeschiderea cazului său, din cauza căruia a făcut puşcărie în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Focşăneanul Costică Argint, în vârstă de 59 de ani, stabilit de peste zece ani în Italia, care însă în anul 2010 a fost extrădat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea, nu se împacă cu ideea că a făcut puşcărie şi vrea să redeschidă cazul său.

El a anunţat că vrea o  „reconsiderare” a cazului său, acuzând că din dosarul de urmărire penală au dispărut documente.

„S-au sustras documente oficiale, ceea ce înseamnă responsabilitate penală. Eu nu ştiu cine le-a sustras, dar pot să vă spun cu siguranţă că acele probe nu mai există ca documente la dosarul meu penal. Iar cine le-a sustras a făcut-o cu o intenţie clară, ca Argint să fie condamnat. De ce se dorea ca Argint să fie condamnat? Pentru că eu am deranjat fără voia mea pe generalul Nenu, care la vremea respectivă era şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea, dar şi alte persoane care erau abilitate să respecte, să vegheze la aplicarea liniştii, ordinii şi a legii. Ei au făcut front comun pentru a-l susţine pe generalul Nenu, care m-a ameninţat public că mă bagă în puşcărie pentru nişte fotografii pe care eu nu le-am făcut niciodată, în care era un om băut într-un restaurant”, a spus în 2014 Costică Argint.

În momentul de faţă acesta se află în Italia, fiind considerat liderul rromilor din această ţară. Argint este judecat şi în Peninsulă pentru şantaj asupra unui om de afaceri italian.

Condamnant pentru ultraj, vătămare corporală, violare de domiciliu

Costică Argint  din Focşani a fost condamnat în România în anul 2002 la trei ani şi şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, vătămare corporală gravă, violare de domiciliu şi tulburarea liniştii publice, după ce a devastat un bar din comuna Găgeşti şi a rănit grav trei localnici, în anul 1997.


Argint a fost arestat atunci preventiv timp de două luni după care a fost judecat în libertate. În timpul procesului a reuşit să fugă în Italia, unde a obţinut statutul de azilant politic pentru că ar fi fost arestat cu câteva zile în plus, fără acoperire legală şi pentru că, susţinea el, a fost discriminat de autorităţile din România.

În anul 2008, Ministerul Justiţiei a trimis o cerere autorităţilor italiene pentru extrădarea sa  în vederea executării pedepsei.

Şase luni de puşcărie la Mîndreşti

La sfârşitul anului 2009 Argint a fost arestat provizoriu în Italia în vederea extrădării iar în aprilie 2010 autorităţile italiene au decis demararea procedurilor.

În octombrie 2010 Argint a fost încarcerat la Penitenciarul Focşani-Mîndreşti, iar după şase luni a fost eliberat,  pentru bună purtare.

La momentul respectiv, la ieşirea din penitenciar, Argint a declarat presei că va pleca în Italia, acolo unde se află şi familia sa.


Felicitat de Tăriceanu şi Cioroianu

Costică Argint a devenit cunoscut după ce a apărut alături de fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu si de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în anul 2007, în cursul unei vizite a acestora la Roma. Vizita a avut loc după ce românul Romulus Mailat a fost acuzat de uciderea unei italience.

Presa a suprins imaginis după întâlnirea delegaţiei conduse de premierul Tăriceanu cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din Italia. În prim-plan apare primul-ministru, iar în spatele său Costică Argint care spune: "Să-l salut pe domnul ministru". În cadru apare la scurt timp şi ministrul Cioroianu care spune: "Să trăiască domnu' Argint". Apoi, Cioroianu şi Argint se îmbrăţişează şi discută câteva minute.


După întâlnirea de la Roma, premierul Tăriceanu l-a felicitat pe Argint pentru modul în care a vorbit. "Vă felicit pentru modul în care aţi vorbit. Foarte concis, foarte coerent şi v-am urmărit cu mare plăcere", i-a spus Tăriceanu lui Costică Argint.

L-a şantajat pe fiul şefului de la Penitenciar

Trecutul infracţional al lui Costică Argint este cunoscut oamenilor legii.
Nici familia fostul comandant al Penitenciarului Focşani, colonelul Mihai Verbiceanu, nu a scăpat de furia interlopului. În urma unui conflict ce a avut loc în 1995 la restaurantul Intim între un nepot de-al său, Petru Dumitrache şi fiul comandatului, Răzvan Verbiceanu, Argint i-a şantajat familia acestuia.

„A fost un conflict la „Intim" între copilul meu care era cu un prieten, Marian Corduneanu (fiul unui militar) şi un nepot de-al lui Costică Argint, de la nişte fete care erau cu fiul meu. Cei din grupul nepotului lui Argint le-au făcut avansuri şi au luat bătaie. Pentru asta Costică a venit şi i-a spus fiului meu să îi aducă din casă diverse bunuri pentru că trebuie să plătească pentru ce s-a întâmplat. La ei, pentru tot ce faci trebuie să plăteşti. Dacă parchezi strâmb trebuie să plăteşti şi tot aşa. Fiul meu speriat i-a dat din casă ba casetofon, ba alte lucruri. Au fost diverse presiuni asupra familiei mele. Eu am lipsit atunci că eram la şcoală în Franţa. Nu îi port pică", a mărturisit pentru „Adevărul” colonelul Verbiceanu, şeful Penitenciarului Focşani vreme de 26 de ani.


La vremea respectivă circulau zvonuri potrivit cărora Argint voia să se răzbune pentru că nepotul său fusese deposedat de 10.000 de dolari de fiul comandantului însă, într-un final, Costică Argint a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru presiunile exercitate asupra familiilor Verbiceanu şi Corduneanu, în casele cărora ar fi dat buzna de mai multe ori.

Campion de box

Costică Argint a câştigat în anul 1974 medalia de bronz la Campionatul Naţional de juniori mari în cadrul categoriei mijlocie.

„Era mai solid decât colegii săi de generaţie şi acesta era atuul său. Lovea bine cu directa de dreapta, dar şi upercutul era o armă de bază a sa. A făcut box timp de aproape şase ani la Focşani. Nu i-au plăcut antrenamentele şi munca asiduă. Putea ajunge mare dacă nu era indolent", spunea în urmă cu câţiva ani Vasile Gârleanu, fost coleg de generaţie cu Costică Argint.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: