Hotel construit din bani publici pentru practica elevilor la Economie, închis încă de la inaugurare. Conducerea, iritată: „Nu aveţi altceva să mă întrebaţi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care studiază Turismul şi Alimentaţia publică la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu“ din Focşani au la dispoziţie propriul complex hotelier în care ar trebui să înveţe mai multe despre cum să fie specialişti în domeniu, dar nu îl folosesc.

Hotelul construit ca bază de practică pentru elevii care studiază Turismul şi Alimentaţia publică la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu“ din Focşani stă nefolosit încă de la inaugurare, adică de mai bine de doi ani şi jumătate.

Unitatea hotelieră cu 14 camere, bucătărie şi restaurant, care  a costat 1,4 milioane de lei, lucrare finanţată de Ministerul Educaţiei şi Primăria Focşani, a fost construită în ideea ca elevii acestei unităţi de învăţământ din Focşani să se instruiască şi să obţină calificarea în meserii precum tehnicieni în turism şi alimentaţie publică.

„Abia aşteaptă ca baza să fie funcţională. Elevii au văzut ce înseamnă o bază de practică, dar în ţări precum Anglia, Germania, şi atunci aşteaptă ca abilităţile, competenţele, cunoştinţele dobândite în mici stagii de practică, de zece zile, să le poată utiliza în baza proprie”, spunea la finalizarea lucrării Gabriela Bocksoc, directorul Colegiului Economic . O declaraţie care nu şi-a mai găsit acoperirea în realitate. 

Angajaţi care iau salarii degeaba

La vremea respectivă a existat şi un conflict cu conducerea Primăriei Focşani, care îşi dorea cazarea în hotel, contracost, a handbaliştilor din echipa care activează în Liga Naţională, ceea ce ar fi deturnat scopul pentru care a fost construită această bază hotelieră, cu circuit permanent, riscându-se transformarea sa într-un cămin de locuinţe. Presiunea pusă de primărie a trecut, dar lucrurile nu au evoluat în niciun fel.

Pentru baza hotelieră, liceul a angajat trei persoane, printre care şi un administrator, care de mai bine de un an taie frunză la câini. Adică nu au niciun fel de activitate. În timpul acesta, în loc să se instruiască în baza proprie, elevii sunt trimişi să facă practică la alte unităţi hoteliere şi restaurante din Focşani, unde sunt puşi la munci necalificate. Hotelul nu a avut nici măcar un simplu client de la deschidere. Am încercat să obţinem explicaţii de la directorul liceului, dar aceasta s-a arătat deranjată de interesul nostru pentru subiect.

“Nu aveţi altceva să mă întrebaţi decât despre baza de practică? Chiar sunteţi tendenţios. Este o bază de practică, pe care putem să o închiriem ocazional”, ne-a spus sec Gabriela Bocksoc. Solicitată să spună de câte ori au fost închiriate camere din hotel, directoarea ne-a întors spatele şi a plecat.

O clasă de profesională ar fi urnit lucrurile

O soluţie pentru începerea efectiv a activităţii la baza de practică ar fi fost şi înfiinţarea unei clase de profesională, începând cu noul an şcolar, mai ales că Ministerul Educaţei a pedalat mult anul acesta pe revigorarea acestui tip de învăţămân, idee care nu a prins şi la Colegiul Economic. Înfiinţarea unei clase de profesională ar fi dus însă la desfiinţarea unor norme didactice, astfel că s-a ales varianta comodă a păstrării profesorilor şi nu interesul elevului. “Nu ni s-a solicitat nicio clasă de profesională de la Colegiul Economic. Trebuie întrebată conducerea de ce nu a făcut acest pas”, ne-a spus  Mihaela Fiştoc, inspector şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic.

De precizat că acest mini-hotel ar putea funcţiona fără probleme întrucât toate  camerele sunt mobilate şi echipate cu tot ceea ce este necesar, iar bucătăria restaurantului are toate echipamente şi ustensile de ultimă generaţie.

Funcţionarea bazei de practică ar ajuta elevii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă în domenii precum tehnician în gastronomie, tehnician în turism, organizator de evenimente, dar în acelaşi timp, baza poate să ajute şi un absolvent de comerţ, pentru că şi la hotel va exista o evidenţă contabilă.
Practic, turiştii ar putea să se cazeze şi să ia masa în hotel, iar elevii practicanţi să le ofere serviciile, la standarde ridicate, ca într-o unitate de turism profesionistă.

Cum s-a construit baza de practică

Ideea construirii acestei baze de practică aparţine fostului director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu“, Radu Ştefan, astăzi pensionar. În anul 2008, acesta a iniţiat un proiect de construcţie a unui mini-hotel în curtea liceului, ca bază de practică pentru elevii specializaţi la profilurile Alimentaţie publică şi Turism. Ideea le-a plăcut şi oficialilor de atunci din Ministerul Educaţiei, care au finanţat timp de doi ani proiectul, cu suma de 700.000 de lei.Ulterior, lucrarea a fost abandonată din cauza crizei economice, iar în anii 2015-2016 Primăria Focşani a preluat finanţarea obiectivului, investind încă 700.000 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite