Bugetul CJ Vrancea, aprobat în unanimitate. PSD a forţat o şedinţă faţă în faţă, şeful CJ „s-a ascuns” în birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii judeţeni s-au întâlnit în şediţă pentru aprobarea bugetului
Consilierii judeţeni s-au întâlnit în şediţă pentru aprobarea bugetului

Bugetul pentru investiţii al Consiliului Judeţean Vrancea este în 2022 mai mare cu 24 la sută faţă de anul trecut.

Aleşii judeţeni din Vrancea au aprobat, joi, în unanimitate, bugetul judeţului şi al instituţiilor subordonate pentru anul 2022, în cadrul unei şedinţe ordinare care s-a desfăşurat în sistem online. 

Consilierii judeţeni PSD au ales să vină fizic la şedinţă, încercând să forţeze desfăşurarea ei în formatul vechi, dar preşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Cătălin Toma, care convocase şedinţa online, a dejucat planul, a stat în biroul său şi nu în sală, cum face de obicei, El a condus cu mână forte şedinţa care a avut 15 proiecte pe ordinea de zi, întreaga desfăşurare a lucrărilor durând mai puţin de o oră.

Evenimentul nu a mai fost transmis în direct pe Facebook, invocându-se în premieră motive tehnice, dar ulterior Consiliul Judean a postat înregistrarea şedinţei pe pagina de socializare.

Totuşi, şedinţa a fost una liniştită, în care reprezentanţii tuturor partidelor şi-au impus amendamentele.

Spre exemplu, Marian Oprişan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a propus suplimentarea bugetului pentru lucrările la Catedrala Ortodoxă cu încă un milion de lei, faţă de milionul propus iniţial, ideea acceptată cu bucurie de preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, dar dezavuată de USR, aleşii partidului abţinându-se de la vot. Ei au cerut să fie reabilitate din aceste bani monumentele care fac parte din patrimoniul naţional.

Potrivit Consiliului Judeţean Vrancea, bugetul pe 2022 este în creştere cu 16% faţă de anul 2021, veniturile  fiind de 562.703.000 lei.

Bugetul veniturilor la secţiunea Dezvoltare (378.182.000 lei), pentru proiecte şi investiţii, este semnificativ mai mare în comparaţie cu anul trecut, cu 24%. Suma primită din fonduri europene pentru proiecte finanţate din fonduri nerambursabile va fi de 182.418.000 lei, iar Consiliul Judeţean va primi şi subvenţii de la bugetul de stat pentru proiecte de dezvoltare (inclusiv prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală), în cuantum de 161.906.000 lei.

"Proiectele de dezvoltare ale judeţului sunt prioritare şi în acest an, fapt care se reflectă şi în cheltuielile previzionate privind investiţiile (380.000.000 lei), care reprezintă 67% din totalul cheltuielilor pentru anul 2022. Cheltuielile privind proiectele implementate de administraţia judeţeană cu finanţare din fonduri externe sunt în valoare de 188.764.000 lei, iar cheltuielile de capital din bugetul local şi din bugetul de stat (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) sunt de 190.938.000 lei. De asemenea, pentru activităţile de întreţinere şi modernizare a drumurilor judeţene în acest an se alocă suma de 274.803.000 lei", potrivit CJ Vrancea.

Consiliul Judeţean Vrancea va mai aloca 1.000.000 lei, în primă fază, pentru funcţionarea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” şi 2.000.000 lei pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă ”Cuvioasa Parascheva” din Focşani.

Bugetul anului 2022 prevede susţinerea unor investiţii  pentru dezvoltarea judeţului Vrancea

-Noul Spital Judeţean: propus pentru finanţare în cadrul PNRR, se pregăteşte licitaţia pentru serviciile de proiectare;

-Parcul industrial de la Garoafa: au fost scoase la licitaţie serviciile de proiectare pentru elaborare PUZ şi studiu de fezabilitate;

- Reţea inteligentă de iluminat public pe drumurile judeţene: licitaţia pentru serviciile de proiectare este în plină desfăşurare, fiind în etapa de evaluare a ofertelor;

- Reabilitarea Staţiunii Soveja:  a fost aprobat Studiul de Fezabilitate.

Proiecte majore aflate în implementare în anul 2022 cu finanţare din fonduri europene, fonduri de la bugetul de stat şi din bugetul local:

- Modernizarea drumurilor judeţene: o reţea de 150 km şi 14 poduri;

- Consolidarea şi restaurarea clădirilor monument istoric (Secţiile Muzeului Vrancei: Casa Alaci, Casa Tatovici, fostul ”Palat al Justiţiei”) – TOTAL 37.593.959 lei;

- Reabilitarea secţiilor Spitalului Judeţean (Psihiatrie şi Boli infecţioase, Dermatologie, ORL, Oftalmologie, Pneumoftiziologie, Pediatrie) – TOTAL 23.476.419 lei;

- Reabilitarea clădirilor publice şi de asistenţă socială (Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ”Elena Doamna”, Sediul DGASPC, Centrul de zi de recuperare şi reabilitare copii cu dizabilităţi din Focşani, Centrul Comunitar de Servicii Copii cu Dizabilităţi (DGASPC) din sat Petreşti, comuna Vînători,  Galeriile de Artă, Sediul Serviciilor publice comunitare de evidenţa persoanelor, paşapoarte, permise) - TOTAL: 32.311.453 lei;

- Cofinanţare pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de apă  şi canalizare - 1.730.000 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor ce se vor executa în anul 2022 în cadrul proiectului regional „Extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în judeţul Vrancea”, etapa a II-a POIM.

Vă mai recomandăm:

Doi angajaţi pentru fiecare post la CJ Vrancea. Salariul mediu din instituţie, aproape 9.000 de lei pe lună

Ce salarii uriaşe vor încasa şefii din Primăria Focşani şi Consiliul Judeţean Vrancea. „Nu obţii performanţă de la un salariat care primeşte 3.000 de lei“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite