Avarul, după Molière, se joacă joi seara, la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub genericul „Mari actori, în mari capodopere ale dramaturgiei universale”, joi, 20 octombrie 2016, de la ora 20.00 se joacă una dintre marile comedii ale tuturor timpurilor, jucată de renumiţi actori din Bucureşti.

Este o invitaţie specială pentru spectatorii pasionaţi de capodopere, de comedii adevărate interpretate cu bunăcredinţă de o trupă fidelă teatrului clasic.

Avarul lui Moliere îşi are rădăcinile în comedia antică a autorului latin Plautus, Ulcica, in care eroul, deşi descoperă o comoară care îl face bogat, continuă să trăiască în lipsuri, cu teama dezumanizantă că ar putea fi prădat. Criticii de teatru au numai cuvinte de laudă la adresa piesei.

„Crinolinele înfoiate ale doamnelor, coafurile, perucile şi costumele de epocă nu au putut păcăli publicul: subiectul piesei lui Moliere pare să fie desprins din zilele noastre. Chiar dacă „inovaţiile” vestimentare şi neologismele au lipsit, publicul nu s-a plictisit, cei mai tineri fiind, probabil, uimiţi de actualitatea piesei: căsătorii din interes între parteneri cu diferenţe de vârstă bătătoare la ochi sau scene ridicole, în care păcatul iubirii de arginţi este exacerbat până la ridicol. O pagină de viaţă în note tragi-comice. Spectacolul, în viziunea regizorală a tânărului regizor Daniel Niţoi, a încântat publicul prin respectul pentru textul clasic şi nuanţe”, spune Mirela STÎNGĂ

„Este un spectacol care nu se mai joacă cu o amarâtă de cortină, se joacă cu costume, se joacă cu peruci”, precizează actorul Eugen Cristea.

 „Pentru toţi cei care vor să vadă teatru clasic este un exemplu de teatru corect, curat, aşa cum a început el cândva. Nu sunt exhibiţii, nu sunt divagări de sensuri. E o piesă curată, fără schimbări şi inovaţii. Acesta ar fi meritul lui Daniel Niţoi. E o plăcere să îl joci, e un text cu foarte multe intenţii moralizatoare, care folosesc şi zilelor noastre mai puţin delicate şi mai interesate de conflicte minore”, spune şi actriţa Cristina Deleanu

Piesa îi va avea în distribuţie pe: Harpagon: TUDOREL FILIMON, Jupan Jaques, Jupan Simon: EUGEN CRISTEA, Frosine 1: CRISTINA DELEANU, Frosine 2: LOREDANA BENGA, Valere: JEAN LEMNE, Cleante: VASILE FILIPESCU, Elise: OANA-GABRIELA DRAGHICI, Marianne: ANNE-MARIE ZAHARIA, Anselme: TOMI CRISTIN / FLORIN KEVORKIAN, La Fleche: DANIEL NIŢOI.

Scenografia este semnată de SIMONA MARCU, coregrafia îi aparţineIZABELEI BOSTAN-KEVORKIAN şi  MĂDĂLINEI MECHENICI, ilustraţia muzicală este asigurată de GEORGE MARCU.

Biletele se găsesc la agenţia de bilete a  Ateneului, la preţul de 60 lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite