Universitarii din Bănie, bugetari de lux. Vezi aici cât câştigă rectorul Ion Vladimirescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de învăţământ nu este nici pe departe, aşa cum s-ar fi crezut, locul unde se adună bugetari oropsiţi ai ţării. În timp ce profesorii debutanţi din învăţământul preuniversitar primesc în mână la sfârşit de lună câteva sute de lei, declaraţiile de avere ale şefilor din facultăţile Băniei arată că universitarii câştigă într-o singură zi leafa unui cadru didactic care predă ore la o şcoală de la ţară.

Cel mai bine plătit dintre universitarii Băniei este rectorul Ion Vladimirescu. Potrivit declaraţiei de avere, acesta a adunat în 2010 din activitatea de coordonator al instituţiei de învăţământ superior, dar şi din cea de cercetare aproape 256.000 de lei. Altfel spus, rectorul a primit lunar peste 21.000 de lei pentru munca prestată.  
Potrivit documentului postat pe portalul declaraţiilor de avere, Vladimirescu nu deţine decât un apartament cu trei camere în Craiova, pe care l-a cumpărat în 2003 împreună cu soţia, iar în conturi nu are niciun leu.

Decanii primesc între 5.000 şi 16.000 de lei lunar

Rectorul este urmat în top de decanii unora dintre cele mai importante facultăţi din Craiova. Lucian Buşe, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, a câştigat anul trecut numai din salariile aferente funcţiilor de decan şi profesor universitar 195.960 de lei, acesta primind alte 60.000 de lei din activităţi independente.
În topul salariilor de lux de la Universitatea din Craiova îl regăsim şi pe Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, care a înregistrat anul trecut un venit de aproape 196.000 de lei. Şeful de la Drept are însă peste 100.000 de euro datorie în bancă, aşa cum reiese din declaraţia sa de avere.

Analiza realizată de "Adevărul" arată că diferenţele salariale între decanii facultăţilor din Bănie sunt uriaşe, şefi ai unor facultăţi de prestigiu din Universitate ajungând să câştige lunar în 2010 şi cu 10.000 de lei mai puţin decât colegii din funcţii similare de la alte facultăţi.

Deşi, teoretic, deţin aceeaşi funcţie ca şi colegii de la cele două facultăţi, decanii de la Litere sau Automatică nu se pot lăuda cu aceleaşi salarii. Gabriel Coşoveanu, decanul Facultăţii de Litere din Craiova, a câştigat anul trecut doar 62.135 de lei, potrivit declaraţiei de avere, în timp ce Eugen Bobaşu, decanul de la Automatică a trecut în dreptul rubricii „Venituri“ 95.000 de lei. Cu 5.000 de lei mai mult a câştigat în 2010 şi decanul Facultăţii de Electromecanică, Sorin Enache.

Bugetari „uituci“

Există însă şi universitari în posturi-cheie care au uitat să îşi facă publice veniturile anul acesta. Este cazul rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie, Adrian Săftoiu, care nu şi-a mai actualizat declaraţia din 2009. Un alt caz este cel al decanului Facultăţii de Ştiinţe Sociale, Dumitru Otovescu, care nu a trecut niciun venit la rubrica din declaraţia de avere, deşi în 2010 acesta îşi amintise să declare o leafă de peste 176.000 de lei, aferentă anului 2009. Cum doar cele sfinte merită contabilizate, şi decanul Facultăţii de Teologie, mitropolitul Olteniei Irineu Popa a uitat să îşi facă averea publică. De altfel, potrivit portalului declaratii.integritate.eu , Înaltpreasfinţitul nu a binevoit să îşi declare vreodată averea.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite