Psihologi: mamele trebuie să înveţe să îşi facă timp şi pentru ele

Psihologi: mamele trebuie să înveţe să îşi facă timp şi pentru ele

Timpul liber pentru mămici este necesar întotdeauna Foto: sanatate.ro

Un bebeluş schimbă total viaţa unei femei, iar acest lucru în primul rând înseamnă nopţi nedormite, alăptarea şi schimbarea scutecelor. Psihologii susţin că mamele trebuie să înveţe să îşi facă timp şi pentru ele, iar astfel vor avea un psihic mult mai sănătos şi vor avea o relaţie de cuplu armonioasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mămicile vor avea din ce în ce mai puţin timp pentru ele în momentul în care vor aduce pe lume un bebeluş, iar imediat vor realiza că nu au avut timp nici măcar 10 minute să îşi acorde un moment de relaxare în timpul zilei.
 
„În momentul în care un bebeluş apare în viaţa unei familii, cu siguranţă totul se schimbă la 180 de grade, iar pentru mame este din ce în ce mai greu. Acest lucru înseamnă pentru ele nopţi nedormite, alăptare şi schimbatul scutecelor, dar trebuie să înveţe că este foarte important pentru ele să îşi acorde timpul cuvenit. O noapte liberă pe săptămână este o pauză binevenită care le ajută să îşi pună creierul în mişcare şi să revină cu forţe proaspete. Este indicat să facă execat ceea ce făceau înainte să aducă pe lume un copil, să citească o carte, să sune o prietenă sau să facă lucruri pe care le iubesc“, a precizat Claudia Firu, psiholog.
 
Este important să ceară ajutor
 
Psihologii au mai precizat că mamele de cele mai multe ori refuză să ceară ajutorul partenerului şi fac totul singure fără să realizeze că acest lucru le poate afecta starea, iar de aici la apariţia problemelor în cuplu nu este decât un pas. „Pentru câteva momente de linişte este bine să cerem ajutorul partenerului sau rudelor apropiate şi să profităm de timpul liber. O plimbare sau o vizită la salonul de manichiură ne poate face să ne simţim mult mai bine şi să realizăm de fapt că avem nevoie de aceste lucruri şi nu trebuie să le excludem din viaţa noastră. Din păcate sunt mame care în momentul în care au un copil uită complet de ele şi îşi canalizează atenţia doar asupra bebeluşului, iar acest lucru este total greşit. Pot acumula frustrări, iar în timp le poate afecta relaţia pe care o au cu partenerul de viaţă“, a mai declarat Claudia Firu, psiholog.
 
Specialiştii au mai precizat că mamele trebuie să înveţe să scape de sentimentul de vinovăţie. „Dacă lucrează peste program sau ies în oraş la o cafea cu prietenele, mamele încep să se simte vinovate şi îşi doresc să ajungă cât mai repede acasă. Trebuie să înveţe să se relaxeze şi să înţeleagă că bebeluşul este acasă în siguranţă şi că nu o să păţească absolut nimic. Este bine să împartă treburile gospodăreşti şi cu partenerul de viaţă, iar astfel vor avea suficient timp liber şi pentru ele. În momentul în care apare un copil în viaţa noastră nu trebuie să ne închidem într-o carapace şi să ne canalizăm toată atenţia asupra celui mic“, a mai spus psihologul. 
citeste totul despre: