Blocul cu doi administratori: locatarii plătesc unde e mai ieftin

Blocul cu doi administratori: locatarii plătesc unde e mai ieftin

Oamenii recunosc că plătesc factura falsului administrator

150 de familii din Craiova plătesc de trei ani factura la întreţinere unui fals administrator. În paralel, în cartier există şi un administrator adevărat, dar oamenii nu pot fi convinşi să meargă la el, deoarece are tarife mai mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia numărul 24 din cartierul Craioviţa Nouă (Craiova) are, de trei ani, doi administratori. Alina Mora îşi desfăşoară activitatea legal şi este recunoscută în acte de Primărie, iar Tamara Chiriac funcţionează ilegal. Cu ajutorul unor chitanţe false, cel de-al doilea administrator a încasat sume mari de bani şi a reuşit să păcălească aproximativ 150 de familii. Oamenii recunosc că lună de lună merg şi plătesc factura la întreţinere unei persoane care are probleme cu legea, însă, spun ei, Tamara Chiriac are tarife mult mai mici. Cu toţii ştiu că femeia este cercetată pentru delapidare, însă ridică din umeri.
 
„De trei ani, noi avem doi administratori la Asociaţia 24 din cartierul Craioviţa Nouă. Nici noi nu ştim care sediu funcţionează legal. Cert este că eu, de 20 de ani, am plătit datoriile la doamna Tamara Chiriac. Nu ştiu dacă am restanţe, pentru că de 10 ani nu a mai afişat nimeni la avizier, să vedem cât avem de achitat. Niciodată nu ne-a perceput penalităţi şi tot timpul ne-a cerut să îi plătim câţi bani avem. Ştim că are probleme cu legea, dar nu este treaba noastră“, a povestit Anica Vasilică, în vârstă de 64 de ani, locatară a blocului 66 D1, din cartierul Craioviţa Nouă.
 
A uitat să plătească  furnizorii
 
Falsul administrator al Asociaţiei 24 din cartierul Craioviţa Nouă Tamara Chiriac (54 de ani) nu a făcut plăţi către furnizorii de servicii în perioada 2008-2011, însă în toată această perioadă a încasat bani de la locatari. În anul 2012 a achitat totuşi suma de 6.200 de lei la Regia de Termoficare, 8.400 de lei la Compania de Apă Oltenia şi 4.000 de lei la Salubritate.
 
„Asociaţia 24 Craioviţa Nouă are următoarele datorii la furnizorii de utilităţi: SC Termo - 2.220.000 lei, Compania de Apă Oltenia – 1.439.000 de lei, Salubritate – 118.000 de lei. Nu a fost ţinută evidenţa mişcării numerarului prin casierie cu ajutorul registrului de casă, nu există evidenţa obligaţiilor pe care le are asociaţia la furnizorii de servicii, nu a fost complectată fişa pentru operaţiunii diverse, nu au fost întocmite registre contabile. Doamna nu este în puşcărie, aşa cum este de aşteptat. Culmea este că mai găseşte oameni dispuşi să-i plătească facturile, deşi banii îi intră direct în buzunar doamnei Tamara“, a spus Lia Olguţa Vvasilescu, primarul Craiovei.   

„Nu se poate discuta cu ea“
 
Unii craioveni spun că i-au cerut explicaţii falsului administrator, însă de trei ani nu au primit un răspuns clar cu privire la situaţia financiară. „Eu nu ştiu ce datorii am la întreţinere. Doamna Tamara Chiriac lună de lună trecea pe la mine pe la uşă şi îmi cerea să plătesc factura. Am dat cât am avut în casă. Avizierul a fost aruncat aici lângă scări de mai bine de 10 ani. Dacă am întrebat-o care este situaţia, tot timpul mi-a râs în faţă. Nu se poate discuta cu ea, aşa că suntem legaţi de mâini şi de picioare. Nu ştiu dacă a plătit ceva sau nu. Am auzit că şi-a făcut casă, însă ne-a spus că a făcut credite bancare şi să stăm liniştiţi că banii noştri sunt în siguranţă“, a precizat Mihai Ionescu, în vârstă de 32 de ani, din Craiova.  

 
Tamara Chiriac, falsul administrator, nu a putut fi contactată pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc. Femeia nu mai are atestat de administrator din 1992.
 
 Dosar penal pentru doamna Tamara
 
Reprezentanţii Primăriei Craiova au depus plângere la Poliţie împotriva falsului administrator de la Asociaţia 24 din cartierul Craioviţa Nouă. „Oamenii legii au dispus efectuarea unei expertize contabile pentru a stabili cu exactitate care este valoarea prejudiciului. În anul 2012, au fost ridicat mai multe documente. De asemenea, s-a întocmit dosar penal pentru delapidare. Valoarea prejudiciului stabilit de Primăria Craiova este de 345.000 de lei“, a spus Alin Apostol, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
 
În momentul în care au aflat că administratorul asociaţiei este cercetat penal şi nu mai are voie să îşi desfăşoare activitatea, unii oameni au hotărât să îşi achite factura la întreţinere la asociaţia nou-înfiinţată. „De un an de zile, eu merg şi plătesc la Alina Mora. Ştiu că are atestat de la Primărie şi toate actele în regulă. Chiar nu înţeleg cum vecinii mei sunt de acord să îi plătească în continuare doamnei Tamara Chiriac sume de bani pentru nimic. Deocamdată nu ştiu ce creanţe am, dar cu siguranţă am datorii. Am văzut că din anul 2008 nu a mai plătit nici măcar un leu la furnizorii de servicii. Din punctul meu de vedere şi conducerea Regiei de Termoficare, a Companiei de Apă Oltenia sau Salubrităţii sunt vinovate pentru că în toată această perioadă au lăsat lucrurile să decurgă anormal. Nimeni nu a venit din 2008 până în prezent să ne oprească căldura sau apa“, a declarat Ioana Toma.
 
Alina Mora, actual administrator al Asociaţiei de Proprietari numărul 24 din cartierul Craioviţa Nouă, a povestit că oamenii i-au spus în faţă că plătesc în altă parte pentru că este mai ieftin. „Eu am mers să le spun personal că doamna Tamara Chiriac funcţionează ilegal, însă unii nu au vrut să vorbească cu mine. În perioada 2008-2012 nu au plătit nici măcar un leu la furnizorii de servicii. Când le-am spus cât au de plătit, mi-au zis verde în faţă că la Tamara Chiriac factura este la jumătate decât este la mine. Am încercat să le explic că noi funcţionăm legal, iar acestea sunt calculele făcute“, a precizat Mora.
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările