FOTO Povestea bucătarului preşedinţilor României. Care sunt preferinţele culinare ale şefilor de stat de după '89

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarul oltean a gătit pentru Regele Mihai, Ion Ilescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu
Bucătarul oltean a gătit pentru Regele Mihai, Ion Ilescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu

Ducu Paraschiţa, în vârstă de 42 de ani, din Craiova, este cunoscut ca bucătarul care a gătit pentru Regele Mihai, dar şi pentru preşedinţii României.

Povestea de succes a vestitului bucătar a început la vârsta de 18 ani. Talentul şi pasiunea pentru gastronomie l-au transformat în cel mai apreciat maestru în arta culinară. Ducu Paraschiţa a gătit pentru Regele Mihai, dar şi pentru trei preşedinţi ai României. „Emil Constantinescu este un pic mai pretenţios. Îmi aduc aminte că mi-a cerut fructe de mare şi creveţi. Cu Traian Băsescu am avut un moment mai aparte: din cauza emoţiilor i-am scăpat farfuria cu sarmale în poală. M-am gândit atunci că o să fiu certat, însă actualul preşedinte a început să râdă, iar imediat am trecut peste acest moment. Ion Iliescu este un alt şef al statului pentru care am avut plăcerea să gătesc. Mi-a cerut mazăre cu sos de piper şi muşchi de vită. Este foarte important pentru un bucătar să aibă în palmares astfel de nume. Practic, este ca o carte de vizită pentru mine“, a mai povestit Paraschiţa. Bucătarul a făcut mâncare şi pentru Regele Mihai, în 2008, la un restaurant cunoscut din Craiova.

Ducu Paraschiţa povesteşte că s-a străduit de-a lungul timpului să îşi rafineze gusturile, aşa că a încercat tot felul de mixuri de meniuri internaţionale, care sunt apreciate de români. „Am încercat tot timpul să vin în faţa clienţilor cu ceva nou. Este foarte greu să ieşi din tipare în condiţiile în care românii sunt învăţaţi să comande la restaurant preparate tradiţionale. Am învăţat să combin mai multe meniuri internaţionale într-un singur fel de mâncare, iar astfel am reuşit să îi conving pe oameni să guste din mâncarea preparată de mine“, a spus bucătarul oltean.

TRAINER AUTORIZAT

Maestrul bucătar recunoaşte că a învăţat multe lucruri în arta culinară şi în străinătate. Ducu Paraschiţa a studiat în Anglia, Spania şi Italia. „Acum am ajuns să fiu şi eu la rândul meu trainer autorizat în Roma şi Austria. Chiar dacă am 24 de ani de meserie, sunt convins că mai am multe lucruri de învăţat şi niciodată nu am mers pe ideea că eu sunt cel mai bun. Recunosc că nu m-am gândit niciodată să plec din ţară. Aici mă simt cel mai bine şi mă bucur să văd că oamenii apreciază mâncarea făcută de mine, iar a doua zi sunt prezenţi din nou în restaurantul unde lucrez“, a mai declarat craioveanul. Ducu Paraschiţa ne-a dezvăluit că îşi doreşte să îi înveţe pe viitori bucătari tainele acestei meserii. Pentru a-i ajuta, a scos o carte după care elevii învaţă la liceu

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite