Craiova: Povestea unui trecut negru, spusă în faţa studenţilor

Craiova: Povestea unui trecut negru, spusă în faţa studenţilor

ing.dr. Liviu Beriş

Preşedintele Asociaţiei evreilor români victime ale Holocaustului, Liviu Beriş, a poposit astăzi la sediul Bibliotecii Alexandru şi Aristia Aman pentru un dialog deschis despre diversitate, antisemitism şi Holocaust.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liviu Beriş, cunoscut genetician, s-a născut la Herţa, în urmă cu 83 de ani. Şi-a onorat profesia cu brevete pentru invenţii, cu cercetări şi lucrări importante, precum un Tratat de genetică,iar în paralel a ţinut să păstreze vie amintirea  victimelor Holocaustului, considerând asta o obligaţie a celui ce i-a supravieţuit. La 13 ani a fost luat şi dus în Transnistria, „pe drumurile infernului“ cum descrie acel moment un apropiat al său, medicul Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii evreieşti din Craiova.


Studenţilor prezenţi la întâlnirea le-a vorbit despre acele timpuri întunecate, „pentru a nu fi uitate“, despre clipele când pentru o coajă de pâine dădeai la schimb o haină, când mizeria, bolile şi chinurile ucideau copiii şi bătrânii, când puţini scăpau din calea gloanţelor.„Mi-e greu să descifrez căile prin care să reajungem la mântuirea prin iubirea“, a mărturisit astăzi Liviu Beriş, cândva o victimă a „mântuirii“ prin ură. 

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studii Relaţii Internaţionale prin Departamentul de Studii Iudaice din cadrul Universităţii din Craiova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările