Craiova: Daniel Antici le predă copiilor karate de două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Antici
Daniel Antici

A început să pratice arte marţiale, în secret, pe vremea lui Ceauşescu. A antrenat până acum sute de tineri.

A mers la primele lecţii de karate în 1982, pe vremea când era elev al Liceului Militar. Alături de un grup restrâns de colegi s-a înscris la cursurile organizate de un practicant de karate din Brăila, pregătit de cunoscutul Sensei Dan Stuparu, unul dintre pionierii artelor marţiale din România.

Se antrenau mai mult pe ascuns pentru că regimul nu agrea întâlnirile tinerilor pasionaţi de karate. Singurele antrenamente aveau loc în staţiunea Olimp. „În fiecare vară, eram 300-400 de pasionaţi de karate care ne întâlneam în parcarea staţiunii Olimp sau pe plajă la cursurile susţinute de Sensei Dan Stuparu, după un program strict“, îşi aminteşte Daniel Antici. După 1989, karatemania Antrenorul are centura neagră cu un dan. Potrivit acestuia, gradele se obţin în urma unui examen.

„Înainte de 1989 se obţineau foarte greu gradele. În Craiova, la Revoluţie, aveam centuri maro, albastre şi verzi. Eu aveam albastră în 1989. Neagră am obţinut abia în 1995“, povesteşte profesorul de karate. După căderea comunismului, artele marţiale au avut o perioadă de popularitate. Odată cu apariţia filmelor cu Bruce Lee, numărul cursanţilor dintr-o grupă ajungea şi la 100. „Am obţinut licenţa de instructor de la Federaţia Română de Arte Marţiale. Atunci toată lumea era ahtiată după karate“, completează antrenorul.

Daniel a antrenat în cluburi private din 1990. Şcoala de Karate Tradiţional a înfiinţat-o în 1992, denumirea de Clubul Washi luând-o în 2007. În prezent, aici învaţă arte marţiale aproximativ 50 de elevi, Daniel Antici desfăşurându- şi activitatea alături de alţi doi instructori.

Întrebări şi răspunsuri

1. De ce aţi vrut să învăţaţi karate?

Nu se ştiau prea multe, pe vremea lui Ceauşescu, despre acest sport şi eram curioşi. Am descoperit apoi că este o artă în care drumul spre perfecţiune nu se opreşte. 

2. Cu ce îi ajută pe copii karatele?

Îi disciplinează, îi învaţă să focalizeze ceea ce au de făcut şi să elimine mediocritatea.

3. Ce premii au câştigat elevii antrenaţi de dumneavoastră?

Am avut la cursuri copii care au participat la competiţii naţionale, balcanice şi mondiale. De exemplu, Adela Marin a fost în 2008 vicecampioană mondială şi de multe ori campioană europeană.




Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite