Absolvenţii fără BAC asaltează postlicealele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi vor la specializări ca asistent medical generalist, asistent de farmacie, cosmetician sau asistent de gestiune. În unele dintre aceste şcoli preuniversitare, candidaţilor care au picat Bacul li se cere să îl ia până la terminarea cursurilor.

Postlicealele de stat şi-au completat deja locurile, fiind căutate pentru că sunt gratuite, iar candidaţii care nu mai au şanse acolo merg spre cele private. Cristina Rada, absolventă a Grupului Şcolar Industrial Energetic din Craiova, nu a reuşit nici în toamnă să ia Bacalaureatul, având nota 4,80 la biologie. Tânăra, de loc din Cruşeţ, judeţul Gorj, este hotărâtă să profite de posibilitatea de a urma o şcoală postliceală şi fără bac.

„Nu m-am gândit că o să pic, mai ales că în liceu aveam la biologie note de nouă şi zece, cea mai mică fiind opt. Sper să iau la asistenţi acum, o să mă şi angajez undeva, că nu vreau să stau pe spatele părinţilor“, a spus tânăra, care s-a înscris la Şcoala Ecologică „Sfântul Ştefan“.

Tatăl ei este convins că fiica sa va avea viitorul asigurat dacă va lucra în sănătate sau în penitenciare. „Tot mai bine e la stat, chiar dacă e salariul mic. Nu vreau să plece din ţară, că eu am muncit în străinătate, în foraj, sunt unul din ultimii patru care au fost aduşi din Libia când a început conflictul acolo. E greu“, a povestit Ion Rada.

Până ieri la prânz, la Şcoala Ecologică erau înscrişi peste 200 de candidaţi, disponibile mai fiind în jur de 40 locuri, 150 la asistent medical generalist şi 90 la farmacie. Aici taxa anuală este  2.300 de lei şi redusă cu 300 este pentru elevii care învaţă bine. Tot ei sunt duşi în stagii de practică plătite, la spitale din Italia şi din Spania.

Şcoala Sanitară Sfântul Iosif nu îi primeşte pe absolvenţii fără Bac, iar la postliceala „Christiana“ s-au completat deja cele opt clase, iar cei care sunt admişi sunt condiţionaţi să ia bacalaureatul până la terminarea şcolii.

Lipici la tinerii respinşi la Bac are specializarea de cosmetician de la UCECOM, unde sunt 25 de locuri. Aici, candidaţii mai au la dispoziţie specializări ca analist programator, tehnician electromecanic auto, creator - proiectant îmbrăcăminte, asistent de gestiune şi agent vamal, fiecare având câte 25 de locuri. Înscrieri se pot face până la jumătatea lunii octombrie.

„Ne aşteptăm în primul rând să completeze locurile foştii noştri elevi care au picat la Bacalaureat. Acum au luat doi din 80. Taxa este 1.300 lei pe an“, a declarat Ion Ionică, directorul UCECOM. În Craiova sunt aprobate 22 de clase la postlicealele de stat, cu 660 de locuri. De asemenea, există opt clase, cu 240 de locuri, la Şcolile de maiştri. La absolvire primesc un certificat de competenţă profesională, nivelul III.

Postliceale de stat funcţionează, în Craiova, în următoarele unităţi de învăţământ:

Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“

Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii Constantin Brâncuşi

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova

Grupul Şcolar Traian Demetrescu

Grupul Şcolar Traian Vuia

Liceul Ştefan Odobleja

Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“

Grupul Şcolar George Bibescu

Grupul Şcolar de Transporturi Auto

Centrul Şcolar Beethoven

Grupul Şcolar Matei Basarab

Grupul Şcolar Charles Laugier

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite