VIDEO „Vin românii“, documentarul unui exil dureros. Britanicii au urmărit parcursul unor migranţi din România care vor să muncească în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Vin românii“ - documentarul difuzat de britanici pe Channel 4
„Vin românii“ - documentarul difuzat de britanici pe Channel 4

FINAL. A fost difuzată ultima parte a producţiei „The Romanians are coming“, care prezintă dramele românilor plecaţi la muncă în Marea Britanie. „În 2014, Marea Britanie şi-a deschis porţile pentru români. Aceasta este povestea lor, văzută prin ochii lor“, descriu realizatorii englezi de la postul de televiziune Channel 4.

Întregul documentar „Vin românii“, care prezintă peripeţiile migranţilor care îşi caută de lucru în Anglia, a fost difuzat pe postul de televiziune britanic Channel 4. Împărţită în trei episoade a câte 47 minute, producţia engleză urmăreşte aventura mai multor români plecaţi din diferite colţuri ale ţării să îşi facă un rost în Marea Britanie. Unii au vrut doar să câştige bani pentru a trimite acasă, alţii au visat că vor reuşi să-şi aducă familiile în Anglia. Cei mai mulţi dintre ei sfârşesc însă prin a se întoarce acasă. „În 2014, Marea Britanie şi-a deschis porţile pentru români. Aceasta este povestea lor, văzută prin ochii lor“, descriu realizatorii englezi.

Alex, ţiganul legat de glie

Alex Fechete, povestitorul ales de britanici, este un ţigan român care trăieşte în Pata Rât, ghetoul de la marginea Clujului. Dacă în primele două episoade a comentat poveştile triste ale migranţilor, în ultimul episod vine rândul lui să ia decizia de a pleca în străinătate. Alex trăieşte de două ori drama dezrădăcinării: o dată când a fost evacuat de municipalitate dintr-un cartier central al Clujului şi silit să se mute la Pata Rât, iar a doua oară când ajunge în Anglia departe de soţia şi de băieţelul lor.

„Îmi iubesc ţara, jur pe Dumnezeu că o iubesc! Este atât de frumoasă, cum nu mai întâlneşti în lume. Dar ea m-a tratat ca pe un gunoi, m-a făcut să nu mă mai simt om. Viaţa mea poate este terminată, dar mă lupt pentru viitorul fiului meu“, spune Alex.

El capătă o slujbă într-o vulcanizare, exact cum lucra în România. La noul său loc de muncă, Alex este nevoit să surâdă la glumele rasiste ale altui român. Acesta spune echipei de filmare să facă diferenţa între români şi ţigani români. „Românii transpiră la muncă, ţiganii - niciodată. Nu le place munca, se cotesc mereu. Eu nu sunt ţigan, el nu e ţigan. Suntem români“, afirmă blondul arătând spre Alex, în râsetele tuturor.

Alex Fechete din Pata Rât - Cluj-Napoca este povestitorul documentarului „Vin românii“

„Nu neg că sunt ţigani răi. Dar dacă ar fi ştiut că sunt ţigan, el n-ar fi vorbit aşa. Nu cred că voi apuca timpul când va dispărea rasismul“, remarcă Alex. Ţiganul român - aşa cum mândru se prezintă - se simte sfâşiat între bucuria de a trăi mai bine într-o ţară străină şi durerea de a-şi fi lăsat neamul acasă. „Ai grijă ce-ţi doreşti. Eu asta mi-am dorit... aşa că fir-ar să fiu!“, râde amar Alex Fechete.

Acceptat în Anglia, povestitorul ia decizia să se întoarcă în România. Dorul de ai lui este mai mare: „Ştii ceva? La dracu` cu viaţa bună şi cu banii. Mă duc acasă!“. Alături de familia lui, în micuţa încăpere din ghetoul din Pata Rât, Alex este fericit. El se consolează cu gândul că poate nu îi va face un viitor mai bun fiului său în Anglia, dar în România sigur îi va fi mai bine.

„Câtă vreme sunt ţări sărace, oamenii lor vor veni să muncească la voi“

În episodul 3, documentariştii continuă să relateze povestea celuilalt Alex, românul izgonit din Canada, care dormea în pădure şi îşi pierdea slujbele din cauza băuturii. El încearcă să se pună din nou pe picioare, „dar când ai diavolul în tine, e greu să stai departe de foc“ - observă povestitorul.

Între atâţia inadaptaţi, Cosmin, un tânăr din Oraviţa, îşi face repede loc în ţara de adopţie. Este împreună cu prietenii săi, ştie ceva engleză, astfel că îşi găseşte rapid de lucru la un depozit din Southhampton. Câştigă aici în patru zile salariul pe o lună din România. „Nu mă mai întorc acasă. Mi-e dor de mama mea, ea avea grijă de mine. Aici trebuie să mă descurc singur“, se resemnează Cosmin, distrându-se cu tovarăşii săi.

Documentarul zugrăveşte România distrusă de sărăcie, unde oamenii se luptă cu lipsa de perspectivă. Protagoniştii primelor două episoade (Ştefan, Sandu, Adrian etc) sunt toţi mânaţi să emigreze pentru a scăpa de mizerie. Excepţie face Mihaela, o asistentă medicală din Constanţa, cu o stare materială foarte bună, care vrea să încerce experienţa străinătăţii. Femeia constată însă, în doar o lună, că viaţa ei din România este mult mai bună decât ce i se oferă în Anglia. Se întoarce acasă, schimbând şi planul fiicei sale adolescente, care îşi doreşte acum să lucreze pe un vas de croazieră, nu ca infirmieră într-un azil de bătrâni.

Mihaela - asistenta medicală din Constanţa care merge să lucreze în Anglia

„Câtă vreme sunt ţări sărace, oamenii lor vor veni să muncească la voi“, avertizează povestitorul. Românii nu se vor îmbogăţi din slujbele „de rahat“ pe care englezii nu vor să le facă, dar vor oferi celor rămaşi acasă şansa unui trai mai bun.

România, pe contraatac. Presa britanică sprijină campania

Doi fraţi originari din Braşov şi stabiliţi în Anglia, Anda şi Rareş Teglaş, au pornit realizarea unui documentar prin care vor să arate poveştile de succes ale românilor din Marea Britanie. Filmul de 45 minute se numeşte „13 Shades of Romanian“ (adică „13 nuanţe de român“), făcând trimitere la mediatizatul thriller erotic de pe marile ecrane „50 Shades of Grey“. Românii vor prezenta 13 cazuri de reuşită ale conaţionalilor noştri din Anglia, pentru a contrabalansa imaginea românilor care dorm pe străzi, în parcări, sub poduri sau în pădure.

„Numărul 13 este un exemplu clasic de superstiţie, iar imaginea românilor din Marea Britanie a fost bazată de cele mai multe ori, în ultimii ani, pe cazuri izolate şi generalizări nefondate, pe stereotipii şi superstiţii. Pentru prima oară, Marea Britanie va avea acces la un documentar de proporţii, care sperăm să aibă puterea de a schimba percepţia oamenilor de aici asupra românilor de pretutindeni“, a declarat Anda Teglaş.

Anda şi Rareş Teglaş din Braşov şi prietenii cu care vor face "13 shades of romanian"

Povestitorul va fi de această dată un englez, jurnalistul Richard Green, care s-a alăturat proiectului. El va relata modul în care trăiesc, perfect integraţi în noua societate, românii care fac parte din altă categorie socială. Presa britanică a preluat articolul publicat de ziarul Adevărul, prezentându-l ca pe o iniţiativă demnă de urmărit.

Braşovenii au organizat o echipă de zece specialişti în filme, media şi comunicare. Documentarul va fi gata în două luni. Pe internet a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru 12.000 de lire sterline pentru realizarea documentarului. Alte 7.478 de lire sterline vor fi strânse prin investiţii private şi diverse colaborări.
 

Vă mai recomandăm

VIDEO Britanicii continuă difuzarea documentarului „Vin românii“. În episodul 3, povestitorul Alex Fechete pleacă din Pata Rât în Anglia

EXCLUSIV Eroul documentarului „Vin românii“: „Suntem mai rasişti decât englezii. Cel mai tare m-a durut când românii au susţinut că nu sunt român“

Cum trăieşte eroul serialului britanic „Vin românii“, Alex Fechete: „Când am ajuns la Pata Rât am simţit că nu mai sunt om“

Alex Fechete, eroul din documentarul „Vin Românii”, în luptă cu Primăria Cluj pentru 2.000 de euro. Modalitatea ciudată prin care romul a pierdut banii

VIDEO Britanicii insistă. „Vin românii!”, partea a II-a: asistenta Mihaela a rezistat doar o lună în Anglia, Alex - actorul ratat, Adi de sub pod - salvatorul Lupenilor

Presa britanică anunţă contraatacul braşovenilor la „Vin românii!”. Un jurnalist englez s-a oferit să îi promoveze pe românii de succes din Regatul Unit

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite