VIDEO Cum au văzut francezii haosul de la Revoluţia din decembrie '89. „Fiecare fereastră e un pericol, fiecare trecător e un suspect“

VIDEO Cum au văzut francezii haosul de la Revoluţia din decembrie '89. „Fiecare fereastră e un pericol, fiecare trecător e un suspect“

În decembrie 1989, după izbucnirea Revoluţiei din România, televiziunile străine şi-au trimis echipe de reporteri pentru a transmite de la faţa locului zbaterea ţării noastre pentru ieşirea de sub regimul ceauşist.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un reportaj realizat de o televiziune franceză, aflat în arhiva Institutului Naţional Audiovizual (INA) al Franţei, arată cum s-a văzut, dintre oameni, lupta haotică a românilor cu românii şi cu teroriştii, închipuiţi sau reali.

Jurnaliştii francezi relatează că un prim bilanţ al Revoluţiei vorbeşte despre 5.000 de victime în luptele din ultimele 48 de ore numai în Bucureşti. „Deşi e clar că teroriştii - cum sunt numiţi - nu au nicio şansă să schimbe cursul istoriei, dar continuă să întreţină groaza“, spun aceştia. 

Reportajul dezvăluie cât de greu a fost trimisului special Françoise Joly să ajungă la Televiziunea Română, unde era centrul de comandă al Revoluţiei. „Avea doar 100 de metri de parcurs, dar iată în ce condiţii!“, spune crainicul care anunţă imaginile surprinse în Bucureşti, cu puţin timp înainte.

Jurnalista este la metrou, aproape de clădirea TVR şi se strecoară printre oamenii care fac gesturi de bună-voinţă către străinii care filmează, dar sub imperiul spaimei şi buimăcelii.

„Suntem la câţiva metri de clădirea Televiziunii Române, o clădire în care este extrem de greu să pătrunzi, o clădire de care e greu sa te apropii, pentru că este mereu sub un tir susţinut al poliţiei şi al miliţiei", spune Françoise Joly către cameră. Ea speră să vină o perioadă de acalmie rămânând la gura metroului şi aşteptând un moment prielnic ca să poată traversa. 

„Armata a luat poziţie de mai mult de 24 de ore. Sunt aproape epuizaţi, acesta e primul moment de repaus, în care-şi pot trage sufletul. Din orice clădire de pe aceasta stradă pot să pornească rafale de arme automate; fiecare fereastră e un pericol, fiecare trecător e un suspect“, este panicată jurnalista franceză.

Când ajunge la TVR, îşi dă seama de amploarea panicii. „Identificarea e o chestiune de supravieţuire, pentru că sunt miliţienii inflitraţi. În urmă cu doar câteva ore, rafale porneau de la această fereastră“, mai spune Françoise Joly.

În Revoluţia din Decembrie 1989, un ziarist francez, Jean-Louis Calderon, şi-a pierdut viaţa sub şenilele unui TAB. Martorii soun că accidentul a fost datorat tot confuziei grave care a fost creată în rândul populaţiei. Un grup de revoluţionari a luat un ARO care a fost confundat cu un vehicul terorist şi mitraliat. Şoferul a murit, maşina s-a izbit de TAB şi încercând să iasă din coliziune, TAB-ul a făcut două manevre strivindu-l pe Calderon care se ascunsese de tirul gloanţelor în spatele TAB-ului. 

Pe aceeaşi temă: 

Momentul „decembrie 1990“, povestit de Regele Mihai: „Dacă nu era televiziunea franceză, nu ştiu ce-ar fi ieşit“ 

Cei care ne-au redat demnitatea. Emil avea trei fii, dar a făcut sacrificiul suprem pentru ca România să scape de dictatură

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: